Politiek

Justitie heeft geen onderzoek gedaan naar bewegingen Ibrahim el Bakraoui in Nederland

07-04-2016 14:28

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft tot op de dag van vandaag geen onderzoek gedaan naar de bewegingen van de Belgische terrorist Ibrahim el Bakraoui in Nederland. Dat zei minister Ard van der Steur donderdag in de Tweede Kamer. El Bakraoui landde op 14 juli vorig jaar op Schiphol. Op 22 maart dit jaar blies hij zichzelf op in de vertrekhal van luchthaven Zaventem.

Het was D66-leider Alexander Pechtold die de vraag opwierp in het debat donderdag dat gaat over de aanslagen in Brussel maar ook over de politieke toekomst van Van der Steur. Pechtold vroeg zich af of sinds de aanslagen in Brussel camerabeelden van Schiphol zijn bekeken, mobiele- en creditcard-gegevens van El Bakraoui gecheckt en zijn verdere bewegingen in Nederland gereconstrueerd. Van der Steur zei vervolgens dat dit niet is gebeurd. Dat had volgens Van der Steur alleen gekund als BelgiĆ« om een dergelijk onderzoek verzocht had. Ook beroept hij zich op ‘wettelijke bevoegdheden die niet zomaar mogen worden ingezet’.

Het antwoord leidde tot verbijstering bij de oppositie. Van der Steur sloot op zijn beurt niet uit dat de AIVD een dergelijk onderzoek heeft gedaan maar dat hij daar niets over kan zeggen. De AIVD valt onder minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).

Jesse Klaver (GroenLinks) steunde vervolgens een motie van wantrouwen, Pechtold gaf Van der Steur nog een (vierde) kans.

Lees ook

TPO – Van der Steur overleeft debat (weer)