Politiek

Pechtold maakt grap over stembiljet…

05-04-2016 17:24

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak tekende dinsdagmiddag in de Tweede Kamer bezwaar aan over het stembiljet voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne dat morgen plaats vindt. Volgens de SP’er (maar ook de PVV en de Partij voor de Dieren) kan het stembiljet leiden tot verwarring omdat het bolletje dat kan worden ingekleurd op haar beurt weer in een vakje staat.

stembiljet geenpeil

Pechtold maakt grap over stembiljet…

Van Raak zei in de Kamer: “Zoveel domheid op een ministerie is onmogelijk. Dit is een bewuste actie om er voor te zorgen dat mensen morgen massaal fout gaan stemmen.” D66-leider Alexander Pechtold maakte er vervolgens een grap van en zei dat D66 pleit voor groene potloden.

…maar welke partij werd vijf jaar terug woedend over een ongeldige stem?

Juist. Dat was D66. Tijdens de Eerste Kamerverkiezingen van 2011 stemde D66-Statenlid Wim Cool (Noord-Holland) niet met een rood potlood, zoals wettelijk is voorgeschreven, maar met een blauwe pen. Door de fout liep de partij een zesde zetel in de Eerste Kamer mis.  D66-lijsttrekker Roger van Boxtel was destijds woedend. Volgens hem was het ‘te bizar voor woorden’ dat hij een senaatszetel misliep door de kleur van een potlood. D66 tekende bezwaar aan maar de Kiesraad was onverbiddelijk.

De woordenwisseling tussen Van Raak en Pechtold kunt u hier terugzien.