Politiek

Van der Steur weer in opspraak: Er is een Turks-Nederlandse anti-terreurgroep

04-04-2016 21:15

Opnieuw een politieke rel rondom justitieminister Ard van der Steur, stelt RTL Nieuws. De minister beloofde eind vorig jaar dat Turkije en Nederland intensiever zouden samenwerken om jihadstrijders aan te pakken. Daar is nu, zo’n vijf maanden later, nog bar weinig van terechtgekomen, melden bronnen aan RTL Nieuws.

Werkgroep kwam nooit bijeen

Van der Steur schreef na zijn werkbezoek aan Turkije op 18 november in een persbericht dat een speciale werkgroep van Nederlandse en Turkse ambtenaren aan de slag zou gaan om afspraken tussen de twee landen te maken. Vooral op het gebied van ‘drugscriminaliteit, contraterrorisme en jihadreizigers’ zou intensiever samengewerkt worden. De werkgroep is echter nog nooit samengekomen.

De Tweede Kamer vervolgt donderdag het debat over de aanslagen in Brussel. Van der Steur kwam vorige week onder vuur te liggen omdat hij zijn zaken niet op orde had. Zo had hij moeite met uitsluitsel te geven over de precieze communicatie tussen Turkije en Nederland nadat het land Ibrahim El Bakraoui had uitgewezen en naar Nederland had laten vliegen. El Bakraoui is één van de daders van de recente aanslagen in Brussel.

Reactie Van der Steur: ‘De werkgroep komt snel bijeen’

Het ministerie laat maandagavond aan het ANP weten dat de Nederlands-Turkse werkgroep op ‘korte termijn’ bijeenkomt. “We hebben niet stilgezeten”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Er is gekeken ‘op welke wijze deze brede samenwerking nog verder kan worden verdiept’.

Lees ook

RTL – Van der Steur liet antiterreurafspraak met Turkije versloffen

Oppositie over haperende Van der Steur: ‘Pijnlijk en verontrustend’

TPO/ANP