Politiek

Bonusquote-extravaganza met Jos van Rey

04-04-2016 16:19

Gevallen VVD-senator en oud-wethouder uit Roermond Jos van Rey staat maandag in Rotterdam terecht tijdens de eerste dag van zijn corruptieproces. Er komt in Nederland geen politieke benoeming tot stand zonder overleg binnen de partijlijn, stelde hij vandaag.

 

“Zo werkt dat in dit land. Je klankbordt binnen de partijlijn over kandidaten. Dat doen alle partijen op alle niveaus, lokaal, provinciaal en landelijk, tot aan de voorzitter van de Algemene Rekenkamer aan toe. En niemand die daar van opkijkt’. Uit langjarige ervaring weet ik dat het zo gebeurt. De wet is alleen ter bescherming van de namen van de sollicitanten. Er gebeurt veel meer dan wij weten. Het CDA is wereldkampioen in benoemingen geweest.”

 

Van Rey wordt er onder meer van beschuldigd sollicitatievragen te hebben doorgespeeld naar en sms-verkeer te hebben gevoerd met zijn favoriete kandidaat voor het burgemeesterschap van Roermond, VVD-partijgenoot en burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermanns.Over zijn motief was Van Rey helder:

 

“Dat er na honderd jaar eindelijk een VVD-burgemeester in Roermond zou komen.”

 

Van Rey hekelde tijdens de zitting ook het onderzoek van de rijksrecherche.

 

“De rijksrecherche heeft de ballen verstand van het functioneren van het openbaar bestuur.”