Opinie

Bonusquote: Grunberg rijdt in VN met veewagons richting Oosten over Geenpeil heen

01-04-2016 13:43

 

“De eindbestemming van de bus waarin de voorstanders van de directe democratie in Nederland zijn ingestapt heet: ontmanteling van de EU, versterken van nationalisme, het salonfähig maken van xenofobie, ook met quasiwetenschappelijke argumenten. Uit nationalisme is nooit iets goeds voortgekomen, sterker nog, meestal is xenofobie het neveneffect van al te enthousiast nationalisme.

Een van de grotere leugens van de afgelopen tijd is dat het referendum van 6 april om Oekraïne zou gaan. Thiery Baudet, een intellectueel, zei toen Vrij Nederland hem een paar weken geleden vroeg waarom hij zo tegen het associatieverdrag is: ‘In de eerste plaats is het dramatisch slecht voor Oekraïne.’

Baudet en Roos als de grote beschermers van Oekraïne. Het Nederlandse volk en de Nederlandse belastingbetaler moeten worden ingezet om het Oekraïense volk tegen zichzelf in bescherming te nemen. De democratie in Oekraïne, die kennelijk volgens Roos en Baudet al te gebrekkig functioneert, kan maar beter opzij worden geschoven.

Voor Roos en de zijnen is democratie, direct of niet, zoals gezegd een bus die je verlaat zodra het doel is bereikt, en iedereen die de teksten en uitspraken van deze heren heeft bestudeerd, kan niet ontgaan zijn wat hun doel is. Ik som het nog een keer op: ontmanteling van de EU, het doen opleven van nationalisme, het salonfähig maken van xenofobie. Anders gezegd, leven blazen in oude spoken waarvan wij dachten dat die verslagen waren.

Wat er in werkelijkheid gebeurt, is dat democratie gebruikt wordt om die democratie buiten werking te zetten. Een beproefd middel, want een parlementaire oftewel vertegenwoordigende democratie is er juist om ons te beschermen tegen de destructieve passies van het volk. Wat Baudet en de zijnen dus willen, is die democratie afschaffen terwijl ze beweren ervoor te zijn.”

 

Je kunt van die Arnon Grunberg zeggen wat je wilt, maar onduidelijk is hij dan weer nooit. En geef toe: dankzij hem hebben we nog regelmatig veel plezier van stervende linkse oude media als Vrij Nederland.