Politiek

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch is klaar met de (huidige) PvdA

31-03-2016 17:51

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch is niet beschikbaar voor nog een periode in de Tweede Kamer.Dat schrijft hij donderdag op zijn persoonlijke website. Hij verschilt naar eigen zeggen te veel van mening over ‘de te volgen koers, bestuursstijl en organisatie van fractie en partij’.

 

“In 2012 namen we, na een oppositieperiode van twee jaar, bestuurlijke verantwoordelijkheid in een onvoorziene coalitie. Verantwoordelijkheid nemen, zeker in tijden van crisis, is terecht altijd een kracht van de PvdA geweest. In de fractie en daarbuiten is geregeld over de koers, over politieke interventies en over de organisatie gesproken. Dat betrof niet alleen de uitvoering van het regeerakkoord, maar ook mogelijke tussentijdse wijzigingen van beleid en antwoorden op problemen die pas gedurende de kabinetsperiode actueel werden. Als lid van een fractie voerde ik het debat vooral binnen de besloten kaders van de fractie. Verschillen van mening waren aanvankelijk in 2010 boeiende debatten in een noodzakelijke zoektocht naar de beste besluiten. Sinds 2012 is het voor mij steeds duidelijker geworden dat die verschillen verder strekken dan losse onderwerpen. Aan die verschillen van mening over de te volgen koers, bestuursstijl en organisatie van fractie en partij liggen dieperliggende oorzaken ten grondslag.”

 

Kritiek op Corbyn las als kritiek op Spekman

Monasch schreef september vorig jaar op ThePostOnline een kritische column over de – inmiddels – Britse Labour-leider Jeremy Corbyn. Volgens Monasch zal de sociaaldemocratie zowel progressief én conservatief moeten durven zijn. Hij kraakte enkele harde noten over asielbeleid, Europese eenwording en de werkeloosheid. Het stuk las ook als een vingerwijzing naar Hans Spekman die kort daarvoor nog pleitte voor een linksere koers van de PvdA.

En vijf maanden later volgde Samsom

In februari dit jaar zei Monasch in de Leeuwarder Courant dat Diederik Samsom geen lijsttrekker van de PvdA zou moeten zijn bij de volgende verkiezingen. Hij zei toen:

 

“Het land en de partij hebben een lijsttrekker nodig van statuur. Ahmed Aboutaleb. Of Eberhard van der Laan. Ze zouden allebei een geschenk zijn voor de partij.”