Politiek Buitenland

Nederland: minister Ard van der Steur liegt helemaal niet!

29-03-2016 20:54

Nederland en België hebben op 17 maart wél met elkaar gesproken over de radicale achtergrond van de Belgische broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, twee aanslagplegers in Brussel. Van Nederlandse zijde is toen echter niet gemeld dat Nederland een dag eerder ook al een bericht daarover van de Amerikaanse opsporingsdienst FBI had gekregen.

Een woordvoerder van justitieminister Ard van der Steur zei dat dinsdag naar aanleiding van een bericht van de Belgische federale politie. In dat bericht wordt ontkend dat Nederland en België spraken over de FBI-informatie.

Volgens de politieleiding werd er gesproken over de politieoperatie in de gemeente Vorst van 15 maart. Tijdens dit gesprek werd geen melding gemaakt van het bericht dat de FBI bezorgd zou hebben aan de Nederlandse politie, aldus de Belgen.

Maar volgens Justitie was het ook niet nodig om over de FBI te praten, omdat de Belgen zelf de informatie aan de FBI hadden geleverd. Maar er is wel degelijk gesproken over de beide broers en hun achtergrond. Bij Ibrahim ging het over zijn criminele achtergrond en bij Khalid over zijn band met terrorisme. “Er is dus geen sprake van een tegenstelling”, aldus een woordvoerder van de minister.

Anp