Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV-kiezer voelt zich onveiligst op plekken met veel mensen

27-03-2016 09:45

De PVV is 2 zetels gestegen na de aanslagen in Brussel en staat nu weer op 39 zetels. SP en D66 dalen er 1.  D66 komt daarmee op 13 zetels, de laagste score sinds vlak na de verkiezingen van 2012. 2 jaar geleden stond D66 op 26 zetels en was de grootste partij.

peiling-27-03-2016

Toen stemde 87 procent van D66-kiezers uit 2012 weer D66, nu is dat 60 procent. En toen gaf 12 procent van de VVD- en PvdA kiezers aan D66 te stemmen, nu is dat maar 3 procent. Terwijl in 2014 0 procent van de D66-kiezers overliepen naar PVV is dat nu 5 procent.

Terrorisme in Europa

Van de kiezers denkt nu 68 procent dat de kans (vrij) groot is dat er in Nederland een aanslag plaats vindt. (pdf) Dat was na Parijs 56 procent. 70 procent van de kiezers denkt dat wat men ook doet, terrorisme in Europa niet te voorkomen is.

Ongeveer de helft geeft aan zich nu minder veilig te voelen dan vroeger op plekken waar veel mensen zijn. Het is opmerkelijk hoe groot het verschil is tussen PVV-kiezers en de kiezers van PvdA en GroenLinks. 77 procent van de PVV-kiezers geeft aan zich minder veilig te voelen en van de huidige PvdA- en GroenLinks-kiezers is dat 21 procent.

stellingen

Handhaving

Bij de keuze tussen maatregelen nemen om terrorisme te bestrijden en daarbij veel vrijheden inleveren of onze huidige verworvenheden handhaven met mogelijke consequentie dat we meer risico lopen op terroristische aanslagen, zijn de Nederlanders ook behoorlijk verdeeld. We zien forse verschillen tussen kiezers van D66, PvdA, SP en GroenLinks en de andere kiezers. Van de linkse kiezers vindt meer dan de helft dat we de verworvenheden moeten handhaven, ook als daardoor meer risico op aanslagen is.  De PVV- en CDA-kiezers vinden dat in veel mindere mate.

64 procent is voor het invoeren van grenscontroles zoals het was voordat Schengen werd ingevoerd. Kiezers van PvdA, GroenLinks en D66 zijn voor ongeveer 25 procent voor en die van PVV voor 95 procent.  Bij de VVD-kiezers is 58 procent voor.

De grote tegenstellingen in opvattingen t.a.v. onderwerpen die een hoge gevoelswaarde hebben (zoals terrorisme- en vluchtenlingencrisis) tussen aanhangers van de verschillende partijen, zal het nog moeilijker maken na maart 2017 te regeren met een coalitie, die uit minstens 4 partijen zal bestaan.