Politiek

Nederland vorige zomer door Turkije geïnformeerd over uitzetting aanslagpleger Brussel

24-03-2016 13:54

Nederland is op woensdag 15 juli 2015 geïnformeerd door een medewerker van de Belgische ambassade in Ankara dat de Brusselse aanslagpleger Ibrahim el Bakraoui als terreurverdachte vanuit Turkije naar Nederland is uitgezet. Dat bericht NRC Handelsblad. Die uitzetting zou een dag eerder, op 14 juli hebben plaatsgevonden. De Belgische ambassademedewerker gaf alleen de voor- en achternaam van El Bakraoui aan Nederland door – niet de reden tot uitzetting, zijn geboortedatum of nationaliteit. De Tweede Kamer debatteert dodnerdag over Brussel. Het Kabinet heeft voorafgaand aan dat debat een brief toegezegd over de kwestie El Bakraoui.

Update 17.41 – Debat uitgesteld tot volgende week

Onder aanvoering van Geert Wilders (PVV) heeft de Tweede Kamer besloten het debat uit te stellen tot volgende week. De toegezegde brief van Van der Steur was om 17.30 – het tijdstip dat het debat zou beginnen – nog niet binnen. De Kamer vindt daarom dat er te weinig tijd is om een volwaardig debat te voeren. Alexander Pechtold (D66) wil wel dat het kabinet de brief alsnog stuurt.

El Bakraoui is de man die zich dinsdag opblies op vliegveld Zaventem. De beknopte informatie van de Belgen maakte nader onderzoek destijds moeilijk. Naar het verdere verloop wordt nu onderzoek gedaan op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei woensdag al dat zijn land een van de verdachten van de aanslagen in Brussel vorig jaar had uitgezet naar Nederland.

 

“Wij hebben in juli 2015 per diplomatiek schrijven aan de Belgische ambassade laten weten dat er een deportatieproces was. De Belgen hebben genoemde persoon vrijgelaten. Ondanks onze waarschuwingen dat deze persoon een buitenlandse terroristische strijder is kon België zijn relatie met terrorisme niet bepalen. (..) We hebben hem op zijn verzoek naar Nederland uitgezet en hen ook per diplomatiek schrijven geïnformeerd.” 

 

Lees ook

NRC- ‘Nederland wist van komst El Bakraoui’