Politiek

Kabinet wist niet van achtergronden door Turkije naar Nederland uitgewezen terrorist Brussel

24-03-2016 18:31

De Brusselse aanslagpleger Ibrahim el Bakraoui – één van de twee daders die zich dinsdag opbliezen op vliegveld Zaventem – is inderdaad door Turkije naar Nederland uitgewezen. Ankara heeft op dinsdag 14 juli 2015 de Nederlandse ambassade op de hoogte gesteld van de uitwijzing maar geen extra achtergrondinformatie over hem doorgegeven. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) donderdagavond aan de Tweede Kamer. De Turkse president Erdogan suggereerde woensdag nog dat Nederlands wist dat het om een ‘een buitenlandse terroristische strijder’ zou gaan.  

Van der Steur:

 

“Er waren in Nederland geen verdenkingen tegen hem bekend. Betrokkene stond niet geregistreerd in de relevante opsporingssystemen. Hij heeft in Nederland niet vastgezeten.”

 

De Nederlandse ambassade in Ankara ontving onderstaand memo van de Turkse regering:

brussel

Eerdere uitspraken Erdogan

Opmerkingen van de Turkse president Erdogan woensdag dat Turkije heeft gecommuniceerd over terroristische achtergronden van El Bakraoui kloppen dus niet. Van der Steur:

 

“Desgevraagd hebben de Turkse autoriteiten medegedeeld dat de Turkse president zijn uitlatingen met betrekking tot Nederland op de nota van 14 juli 2015 baseerde. Tevens hebben de Turkse autoriteiten aangegeven dat een tweede uitzetting van El Bakraoui niet heeft plaatsgevonden.”

 

Beeld – Persconferentie Van der Steur

TPO’s fotograaf Maarten Brante was aanwezig bij de ingelaste persconferentie van Van der Steur dodnerdagavond op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Ard van der Steur door MAARTEN BRANTE MAARTEN BRANTE Ard van der Steur Ard van der Steur MAARTEN BRANTE 2 Ard van der Steur 3 MAARTEN BRANTE

Lees ook

TPO – Nederland vorige zomer door Turkije geïnformeerd over uitzetting aanslagpleger Brussel