Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Opkomst Oekraïnereferendum zal van groot belang zijn

20-03-2016 09:45

De hoogte van de opkomst bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne valt nog niet te voorspellen. Velen bepalen op de dag zelf pas of ze wel of niet gaan. Op basis van de ervaringen uit het verleden is uit het onderzoek op te maken dat 24 procent zeker zal komen. Een score tussen deze 24 procent en de 37 procent die bij de verkiezingen voor het Europese Parlement werd gehaald lijkt het meest waarschijnlijk.

peiling-2016-03-20

Er zijn ook nu amper verschuivingen in de politieke voorkeur in de peiling voor de zetelverdeling in de Tweede Kamer. De VVD staat nu op 24 zetels (+1) en de PVV 37 (-1).

Referendum

De meting over het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne laat verder o.a. zien (pdf):

  • Ongeacht de opkomst is de kans erg groot dat de meerderheid “nee” zal stemmen. Op dit moment is die verhouding bij de zekere stemmers 60 procent – 40 procent.
  • Er is een groot verschil in voorgenomen stemgedrag tussen kiezers van de verschillende partijen. 4 procent van de PVV-kiezers van dit moment stemt voor. Onder GroenLinks-, D66- en PvdA-kiezers van dit moment geeft meer dan 80 procent aan voor te zullen stemmen.
  • 68 procent vindt dat de regering bij een meerderheid tegen en een opkomst van meer dan 30 procent de uitslag moeten overnemen. Van de tegenstanders vindt dat 94 procent dat en van de voorstanders 24 procent.
  • Hoe cynisch (of realistisch?) de kiezer is t.a.v. de politiek is op te maken uit het percentage dat aangeeft wat er gaat gebeuren als de meerderheid tegen is en de opkomst hoger dan 30 procent. 66 procent denkt dat de regering de uitslag van het referendum niet zal overnemen. Tussen de kiezers van verschillende partijen is er weinig verschil in deze verwachting, in tegenstelling tot de andere resultaten van dit onderzoek.

Elektrisch rijden

Het voorstel uit PvdA-kringen om vanaf 2025 nog alleen elektrische auto’s in Nederland te mogen verkopen wordt door 23 procent van de Nederlanders gesteund. Alleen onder de huidige kiezers van PvdA en GroenLinks is er een forse meerderheid voor. Bij kiezers van de VVD is dat 12 procent.

Ook mensen die denken ooit elektrisch te zullen gaan rijden zijn niet in meerderheid voor deze verplichting.