Opinie

Bonusquote: Roderick Veelo over de Duitse Pim Fortuyn (V) en het morele vingertje

17-03-2016 14:35

“Frauke Petry van de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland snijdt op eenzelfde ongegeneerde manier als Fortuyn dezelfde taboes aan. Haar belangrijkste punt: wegkijken bij problemen met migranten en de wijdverbreide cultuur van politieke correctheid brengt de rechtstaat in gevaar. Daarmee verwoordt ze de zorgen van veel Duitsers; zorgen die bij de andere partijen verboden zijn.

Met grote weerzin bekijkt de gevestigde politiek deze welbespraakte dame uit Saksen. De confrontaties op Duitse televisie doen denken aan het ongemak en de aversie tegenover Fortuyn.

Het is inmiddels een klassieke fout van gevestigde partijen tegenover the new kid in town: jij deugt niet en je hoort hier niet. We zagen het in 2002 gebeuren bij ons en we zien het gebeuren vandaag in Duitsland. De vergeten kiezer is de morele vingertjes en onderuitgezakte sociaal-democraten allang beu. Hij is blij dat er eindelijk iemand praat over zijn zorgen.”

 

Het is hilarisch en triest tegelijk: dankzij de AfD hebben ze in Duitsland nu hun eigen Fortuyn-revolutie, maar helaas gedraagt de zittende Duitse elite zich op dezelfde wijze als destijds de Nederlandse elite  tegenover Fortuyn zich gedroeg. Arrogant, regentesk, ongeïnteresseerd en demoniserend moralistisch. Ze hebben in Duitsland zelfs een soort van levende fotokopie van Ad Melkert, behorende bij de SPD de Duitse PvdA, inclusief onsportieve, onderuitgezakte houding. Roderick Veelo van RTL Z legt het uit.

Nu maar hopen dat de Duitse Fortuyn niet ook wordt omgelegd op aandringen van de linkse elite en de Duitse NRC Handelsblad.