Politiek Buitenland

Donald Tusk vreest stiekem dat EU-top over vluchtelingen gaat mislukken

17-03-2016 12:54

Of de EU-top over een oplossing voor de migratieproblematiek met Turkije gaat slagen, is nog maar de vraag. EU-president Donald Tusk, die de top van regeringsleiders en staatshoofden donderdag en vrijdag leidt, toonde zich enkele uren voorafgaand aan het overleg “meer voorzichtig dan optimistisch” over het slagen van de top.

“Alleen als we samen werken op een coöperatieve manier en ons hoofd koel houden, zullen we slagen”, zei hij. Tusk had het over “moeilijke gesprekken”.

Eerder had Tusk al gewezen op het feit dat “de catalogus van onderwerpen die opgelost moet worden voordat een deal gesloten kan worden, lang is”.

Hij onderstreepte dat een deal voor alle EU-landen, “klein of groot” acceptabel moet zijn. De opmerking was een duidelijke verwijzing naar de bezwaren van Cyprus voor het versnellen van de toetredingsgesprekken van Turkije tot de EU. Daar wil het eiland pas mee instemmen als de Turken de Cypriotische regering erkennen en de Cyprioten toegang geven tot Turkse havens en vliegvelden.

De Europese Unie bespreekt het plan om samen met de Turken de stroom migranten in te dammen. Een onderdeel daarvan is het terugsturen naar Turkije van alle migranten die op illegale manier de oversteek maken naar de Griekse eilanden. Dit ligt juridisch en moreel gevoelig, maar Tusk verzekerde dat Europese en internationale (mensen)rechten worden gerespecteerd.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zei “tamelijk optimistisch” te zijn dat er vrijdag een akkoord is met Turkije. “Dat is er nu nog niet, maar ik hoop dat er een deal komt, al kan niemand dat natuurlijk garanderen.”

Anp