Politiek

Bonusquote – Hoogleraar Integriteit brandt Alexander ‘Prive-Jet’ Pechtold volledig af

17-03-2016 15:40

Met update – De door D66-leider Alexander Pechtold niet aan de Tweede Kamer opgegeven vlucht met een privéjet naar Oekraïne kan op felle kritiek rekenen van hoogleraar Integriteit Muel Kaptein. Kaptein is niet zo maar iemand; de hoogleraar integriteit en ethiek aan de Erasmus Universiteit publiceert jaarlijks in samenwerking met Vrij Nederland de Politieke Integriteitsindex.

‘Dit roept gewoon teveel vraagtekens op’

Kaptein is in een reactie op F-site – het weblog van Ton F. Van Dijk dat de affaire aan het rollen bracht – vernietigend over het optreden van Pechtold:

 

“Er is sprake van een grote integriteitsschending vanuit het landsbelang, omdat er sprake is van de schijn van belangenverstrengeling en machtsmisbruik. Dit roept gewoon teveel vraagtekens op en is slecht voor de politiek als geheel. (-) Pechtold moet van goede huize komen om duidelijk te maken dat hij nog schone handen heeft, want dit is achteraf niet meer recht te praten. Hij had vooraf transparant moeten zijn en dat is hij niet geweest. Eigenlijk is dat nog het meest kwalijk.”

 

Vlucht naar Oekraïne

Pechtold vloog vorige maand met partijgenoot Kees Verhoeven gratis mee in de privéjet die door de Nederlandse zakenman Frans Lafooij was gecharterd. Pechtold wilde zich verdiepen in het belang van het associatieverdrag met Oekraïne, waarover woensdag 6 april een referendum is. D66 is voor dit verdrag. Van Dijk ontdekte dat Pechtold de vlucht niet had laten opnemen in het Geschenkenregister van de Tweede Kamer. Volgens een D66-woordvoerder is Pechtold nog op zoek naar de bonnetjes en zal hij vrijdag de gegevens openbaren.

Update 22.06 – Pechtold in februari: We hebben alles zelf betaald

Het wordt nu een heel ingewikkelde affaire. Kijk eens naar dit filmpje op Geenstijl. In WNL Goedemorgen Nederland van vrijdag 26 februari zegt Pechtold over de vlucht in kwestie:

 

“Alle kosten hebben we gewoon zelf als partij gedragen.” 

 

The plot thickens.

Lees ook

TPO – Pechtold (D66) op zoek naar bonnetjes van vlucht naar Kiev met privé-jet

TPO – Ploumen vloog met privé-vliegtuig retour Rotterdam-Berlijn voor 8900 euro