Politiek

Dreigingsbeeld – Meer aanslagen op moslims zoals in Enschede kunnen niet worden uitgesloten

16-03-2016 16:05

Het valt niet uit te sluiten dat er vaker aanslagen in Nederland zullen worden gepleegd op migranten of moslims. Dat staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Eind februari gooide een man een brandbom naar een moskee in Enschede. Hij wordt nu door het Openbaar Ministerie verdacht van poging tot brandstichting met een terroristisch oogmerk.

Schoof schrijft:

 

“Indien inderdaad sprake is van een terroristisch oogmerk dan is het de eerste keer dat in Nederland een (mislukte) terroristische aanslag plaats vond gericht op migranten of moslims. Meer van dergelijke incidenten kunnen niet worden uitgesloten.”

 

De intensivering van aantal en aard van incidenten rond moskeeën, AZC’s, inspraakavonden en dergelijke is volgens Schoof zorgelijk, ‘ook omdat het lokale democratisch proces onder druk wordt gezet door intimidatie en bedreigingen. Daarnaast kunnen deze gebeurtenissen voor anderen de drempel om ook geweld te gaan gebruiken verlagen’.

Lees ook

TPO – OM: Aanslag moskee Enschede is terrorisme