Politiek Buitenland

Donald Trump De Grote wint Florida

16-03-2016 11:25

Donald Trump heeft dinsdag een grote overwinning geboekt in de Amerikaanse staat Florida. De Republikeinse presidentskandidaat won met een ruime voorsprong op zijn tegenstanders. Alle 99 gedelegeerden in die staat gingen daardoor naar hem.

De 69-jarige vastgoedmagnaat deelde de genadeklap uit aan Marco Rubio. Hij verloor in zijn thuisstaat en gooide daarna de handdoek in de ring. “Na vanavond is duidelijk geworden dat we niet aan de winnende kant staan”, zei Rubio (44) tegen zijn aanhangers.

Ohio

Trump had echter niet overal geluk. In de belangrijke staat Ohio moest hij het afleggen tegen de 63-jarige gouverneur John Kasich. Hij kreeg de meeste stemmen en won daarmee alle gedelegeerden in zijn thuisstaat. Dat was een flinke tegenvaller voor Trump, omdat hij de winst nodig had om er zo goed als zeker van te zijn dat hij wordt genomineerd als de presidentskandidaat voor de Republikeinen in november. Kasich kondigde na zijn overwinning aan dat hij zijn campagne voortzet.

Er werd dinsdag gestemd in de staten Ohio, Florida, North Carolina, Illinois en Missouri. Alle ogen waren gericht op Ohio en Florida, omdat in die staten alle gedelegeerden naar de winnaar gaan en niet worden verdeeld.

Illinois & Missouri

Donald Trump heeft na Florida ook de voorverkiezingen gewonnen in Illinois en North Carolina. In beide staten werd Ted Cruz tweede, meldden Amerikaanse media op basis van de eerste resultaten.

De Republikein kreeg in Illinois 40 procent van de stemmen. Cruz kwam nog het dichtste bij als concurrent, maar werd met 26 procent van de stemmen niet gevaarlijk.

North Carolina

In North Carolina was het wel meer een nek-aan-nekrace. Trump kreeg daar evenveel stemmen als in Illinois. Daarmee bleef hij Cruz maar net voor, die 36 procent van de kiezers achter zich kreeg.

Clinton

Hillary Clinton (68) won bij de Democraten in drie van de vijf staten: Ohio, Florida en North Carolina. De voormalige first lady versloeg Bernie Sanders (74) met een ruime meerderheid. Clinton haalde in haar speech uit naar Trumps standpunten over immigranten, moslims en het martelen van gevangenen. “Dat maakt hem niet sterk, maar fout.”