Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Kiezer sceptisch over akkoord Turkije-EU

13-03-2016 09:45

Deze week zien we geen electorale verschuivingen. Een jaar voor de beoogde volgende verkiezingsdatum staat in het bijgaande overzicht (pdf) de uitslag van de peilingen van 1, 2 en 3 jaar terug.

Daaruit is goed op te maken hoe groot de verschuivingen in 1 jaar kunnen zijn.  Zo is de PVV het afgelopen jaar 14 zetels gestegen.

peiling-2016-03-13

Aan de andere kant is ook te zien wat de trend is tijdens deze regeringsperiode, waarbij de regeringspartijen in maart 2013 al 36 zetels kwijt waren geraakt. Inmiddels zijn dat 48 zetels geworden.

Sceptisch over akkoord met Turkije

Uit de vragen die gesteld zijn over het principe akkoord dat maandag gesloten is tussen de EU en Turkije, zien we dat de kiezers er negatief over oordelen en sceptisch zijn over het effect.

  • 69 procent wil dat het Nederlands Parlement dit akkoord afwijst.  Alleen de kiezers die nu PvdA stemmen zijn positief en bij kiezers van D66 en GroenLinks zien we een 50-50 verhouding.
  • Maar 21 procent denkt dat hierdoor de vluchtelingenstroom zal gaan verminderen. 62 procent denkt dat de Turken zich niet aan de afspraken gaan houden. Bij de PvdA-kiezers zien we dan vrijwel dezelfde percentages.
  • 75 procent denkt dat de Europese landen zich niet aan deze afspraken gaan houden. Alleen de PvdA-kiezers zijn dan redelijk positief (45 procent)
  • 16 procent vindt de overeenkomst een goede prestatie van Premier Rutte. De huidige kiezers van VVD en PvdA zijn dan het positiefst met scores van iets onder de 40 procent.

Het is  veelbetekenend dat met deze scores over dit principe akkoord er geen verschuivingen in politieke voorkeur kunnen worden vastgesteld. Het geeft aan dat rondom het onderwerp “vluchtelingencrisis” de opstelling van de verschillende partijen geen verrassing meer oplevert voor de huidige kiezers van die partijen. Het cynisme bij die kiezer over de slagkracht van de regering(en) viert blijkbaar hoogtij.