Politiek Buitenland

Merkel krijgt tik bij deelstaatsverkiezingen, flinke winst Alternative für Deutschland

13-03-2016 18:27

De conservatieve partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft zondag een tik gekregen bij verkiezingen in drie deelstaten. De grootste verschuiving ligt bij Alternative für Deutschland (Afd) dat de grote winnaar is. Volgens de eerste exitpolls van de Duitse tv-zender ZDF is de CDU alleen in Saksen-Anhalt de grootste partij gebleven, al krijgt juist in die deelstaat AfD flink voet aan de grond. Die partij kreeg liefst 24,2 procent van de stemmen en werd daarmee tweede.

Graadmeter voor vluchtelingenbeleid Merkel

Anti-immigratiepartij AfD was al vertegenwoordigd in vijf deelstaatparlementen en daar kwamen er zondag drie bij. In Baden-Württemberg werd de CDU door de Groenen van premier Winfried Kretschmann afgelost als grootste partij. Die kan daardoor naar verwachting gewoon verder regeren. In Rijnland-Palts is de sociaaldemocratische SPD net wat groter geworden dan de CDU. Opvallend is dat in die deelstaat de CDU juist kritisch tegenover het beleid van Merkel staat, waar de SPD het beleid juist verdedigt

De leider van de CDU in Saksen-Anhalt gaf Merkel de schuld van de veranderde verhoudingen en de enigszins teleurstellende resultaten voor de christendemocraten. “De kwestie waardoor de AfD in de parlementen door heel Duitsland is terechtgekomen kan niet langer worden genegeerd op federaal niveau”, zei Reiner Haseloff. “We hebben oplossingen nodig”.

AfD voerde campagne met slogans als “Stel de grenzen veilig” en “Stop de asielchaos”. “We hebben fundamentele problemen in Duitsland en die hebben tot dit resultaat geleid”, zei AfD-leider Frauke Petry, die de partij een “nieuwe volkspartij” noemt.

De verkiezingen werden vooraf gezien als eerste belangrijke graadmeter voor de populariteit van het vluchtelingenbeleid van Merkel.

Lees ook

TPO-reportage – ‘Super Sonntag’ en de revanche van de Duitse kleinburger