Politiek Buitenland

Turkse oppositie: ‘Schending persvrijheid Turkije schuld van Merkel’

07-03-2016 14:47

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gooit in de onderhandelingen met Turkije de Europese waarden te grabbel. Dat heeft Selahattin Demirtas van de Turkse oppositiepartij HDP maandag gezegd.

Europa is al langer met Turkije in gesprek over de vluchtelingencrisis. Er is Brussel veel aan gelegen de Turken zover te krijgen de migratiestroom richting Europa in te dammen. Volgens Demirtas zet Merkel alles op alles om de Turkse regering maar niet voor het hoofd te stoten en gaat dat ten koste van de mensenrechten en de persvrijheid in Turkije. “Wij denken niet dat bondskanselier Angela Merkel in het vluchtelingenvraagstuk in overeenstemming met Europese waarden handelt”, aldus Demirtas.

Een Turkse rechter gaf vorige week opdracht tot het onder curatele stellen van de krant Zaman, die vaak kritisch over de autoriteiten berichtte. De hoofdredacteur werd de laan uitgestuurd.

Een dag na de overname door de overheid pronkte een breed lachende president Recep Tayyip Erdogan op de voorpagina van de krant.

 

Anp