Achtergrond

De Brief – PvdA-dissidenten willen af van Diederik Samsom

07-03-2016 12:30

De PvdA-actiegroep Linksom! wil af van Diederik Samsom. En eigenlijk ook van Hans Spekman. Dat staat in een zondag gepubliceerde brief. Deze is ondertekend door de Ridderkerkse PvdA-voorzitter Gerard Bosman maar ook Sander Terphuis is erbij betrokken. Erg hoog staan beiden niet in de PvdA-hiërarchie maar bij Linksom! zijn ook Tweede Kamerleden Mei Li Vos en Lutz Jacobi en partij-ideoloog René Cuperus betrokken. Kernboodschap: Samsom moet zich niet beschikbaar stellen voor het lijsttrekkerschap. En met voorzitter Hans Spekman zijn ze ook weinig ingenomen.

 

“We hebben in Linksom! in de PvdA ons altijd op de inhoud gericht, en niet op personen. Maar we staan nu precies een jaar voor de eerstkomende verkiezingen – als het kabinet niet eerder valt . In de aanloop daar naartoe heeft Diederik zich materieel al weer kandidaat gesteld, nadat Felix Rottenberg eerst als voorzitter van de kandidatencommissie was afgeserveerd nadat hij op Diederik terechte kritiek had geleverd. Onze partijtop ging er direct omheen staan: ‘goed nieuws’. Voor wat betreft Hans Spekman was dat tenminste ongepast, hij hoort als partijvoorzitter onafhankelijk zijn opdat de leden vrij hun stem kunnen uitbrengen in oktober. “

 

Samsoms draai op eigen vluchtelingenplan

Volgens de actiegroep is de draai die Samsom vorige week maakte op zijn eigen vluchtelingenplan tekenend voor de staat van de partij:

 

“Het komt vaker voor dat Diederik Samsom met een plan komt, maar dat even later dat plan worden ingetrokken door de druk van VVD. Afgelopen donderdag zagen we het weer. Samsom kwam met een plan voor een luchtbrug om een maand lang 400 vluchtelingen per dag vanuit Turkije naar Europa te brengen. Een menselijk en humaan plan gezien de erbarmelijke omstandigheden waaronder vrouwen en kinderen in de overvolle vluchtelingenkampen verblijven. Maar eind van de dag moest Samsom weer zijn plan intrekken door de druk van VVD. Dit is zeer schadelijk voor de geloofwaardigheid en het vertrouwen van PvdA. De kiezers keren daardoor massaal onze partij de rug toe.”

 

Jonge PvdA’ers vinden kritiek ‘gaap’

Bart van Bruggen, voorzitter van de Jonge Socialisten vindt de kritiek op de partijleider maar niets.

Lees ook

De Brief – Diederik, doe het niet!