Politiek

Hongarije blokkeert Europese uitspraak over homofobie

07-03-2016 17:12

Het leek er op dat Europa maandag een vuist zou maken tegen homofobie. Op de agenda van de Raad van de Europese Unie stonden vandaag ‘Raadsconclusies’ over EU-beleid gericht op ‘vrouwenrechten en gendergelijkheid en over EU-beleid gericht op het beschermen van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie in de EU’.  Hoewel alle lidstaten konden instemmen met de Raadsconclusies over het verbeteren van vrouwenrechten en gendergelijkheid, werden ook deze Raadsconclusies niet aangenomen omdat een meerderheid van de lidstaten alleen beide Raadsconclusies wilde aannemen. Boosdoener: Hongarije.

Volgens de Belgische staatssecretaris Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) wist Hongarije het proces te frustreren door vraagtekens te plaatsen bij de uitspraak over homofobie:

In een verklaring laat minister van Emancipatie Jet Bussemaker (PvdA) weten teleurgesteld te zijn:

 

“Europese samenwerking is essentieel in de strijd tegen wereldwijde homofobie en het verbeteren van vrouwenrechten. Zeker nu is het belangrijk dat Europa laat zien waar zij voor staat. Namelijk dat vrouwenrechten en homorechten mensenrechten zijn, zonder grenzen. Dat iedereen het recht heeft om te kunnen zijn wie je wil zijn, ongeacht je roots. Het is zeer betreurenswaardig dat we nu geen gezamenlijke Europese vuist kunnen maken en gezamenlijk kunnen optreden tegen landen en organisaties die de rechten van vrouwen, van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders schenden.”

 

Waarvan akte.