Politiek

Minister Ploumen beklaagde zich over werkwijze lobbyist Bot

05-03-2016 10:30

Minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) heeft bij scheepsbouwer Damen Shipyards geprotesteerd tegen de werkwijze van oud-minister Ben Bot (CDA), die door Damen als lobbyist was ingehuurd. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Maakte onder valse voorwendselen afspraak

Bot, van 2003 tot 2007 minister van Buitenlandse Zaken, probeerde in 2014 van Ploumen een verklaring van geen bezwaar te krijgen voor de export van marineschepen van Damen. Maar dat deed hij in een gesprek met de minister dat hij had gevraagd in een niet-commerciƫle hoedanigheid: als bestuurder van Radio Nederland Wereldomroep en als voorzitter van de raad van toezicht van het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie. Bot had gezegd dat hij wilde praten over de situatie in Egypte.

Speelde ministers tegen elkaar uit

Daarna zocht Bot ook contact met de persoonlijke secretarissen van minister van Buitenlandse Zaken Koenders en Ploumen. Daarbij speelde hij beide secretarissen tegen elkaar uit, vond Ploumen.

Zij wil in de krant niet ingaan op de kwestie. Bot wilde niet meewerken aan de totstandkoming van het artikel, schrijft NRC.