Politiek Buitenland

EU superbezorgd over persvrijheid in Turkije

05-03-2016 17:38

De Europese Unie heeft zaterdag haar zorgen uitgesproken over de overname van dagblad Zaman door de Turkse autoriteiten. Die ‘brengt de vooruitgang die Turkije op andere terreinen heeft geboekt in gevaar’, twitterde eurocommissaris voor Uitbreiding Johannes Hahn al eerder.

Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement noemde de overname ‘weer een nieuwe klap voor de persvrijheid’. Hij beloofde de zaak maandag op te nemen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

Amerikanen o0k bezorgd

Ook de Verenigde Staten hebben bezorgd gereageerd op de aanstelling door de Turkse rechter van een bewindvoerder voor het kritische Zaman, de grootste krant in Turkije. “We beschouwen dit als de jongste in een reeks van verontrustende stappen van de Turkse overheid op het vlak van justitie en wetshandhaving gericht tegen media en andere criticasters”, liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Het kantoor van Zaman werd vrijdag onder protest van de redactie en tot verontwaardiging van de achterban van de krant binnengevallen door de politie. Even voordien had de rechter een bewindvoerder aangesteld voor het bedrijf, dat verbonden is met de de Turkse regering onwelgevallige Gülen-beweging. Volgens de Turkse oppositieleider Kemal Kiliçdaroglu heeft de rechtbank die Zaman vrijdag een bewindvoerder in de maag splitste zich laten gebruiken als een politiek instrument.

Zelfde EU maakte vrijdag 95 miljoen euro over aan Turkije

Turkije kan rekenen op geld voor twee projecten om de opvang en situatie van met name Syrische vluchtelingen in Turkse kampen te verbeteren. Vrijdag maakte de Europese Commissie bekend dat de eerste projecten geld hebben gekregen uit het opgerichte Europees-Turkse migratiefonds. Er gaat 55 miljoen euro naar een project om Syrische kinderen in opvangkampen naar school te laten gaan. Voor humanitaire hulp dat via het Wereld Voedsel Programma loopt, is er 40 miljoen euro uitgetrokken.

Fonds van drie miljard

Het geld komt uit een fonds met 3 miljard euro van de commissie en de EU-lidstaten om Turkije te helpen bij de opvang van vluchtelingen. Dit is een onderdeel van het gezamenlijke plan van aanpak van de EU en Turkije om de vluchtelingenproblematiek het hoofd te bieden.

Maandag is er een top gepland in Brussel tussen de EU-leiders en de Turkse premier Ahmet Davutoglu over de migratiecrisis.

Lees ook

TPO – Eh, Mark? – Vluchtelingenstroom uit Turkije houdt aan

ANP/TPO