Haagse grabbelton

VNL wil raadplegend referendum over Nederlands lidmaatschap EU

04-03-2016 12:18

Louis Bontes en Joram van Klaveren (VNL) hebben vrijdag een wetsvoorstel ingediend om een raadplegend referendum te houden over het Nederlands lidmaatschap van de EU. “De EU verkeert in een existentiële crisis: het asielvraagstuk, enorme verdeeldheid over de koers en de mogelijke uittreding van het Verenigd Koninkrijk raken het fundament van de EU. De Nederlandse bevolking moet zich daarom, in navolging van de Britten, kunnen uitspreken over het lidmaatschap van de Unie”, aldus Van Klaveren.

‘Nooit expliciet een stem kunnen uitbrengen’

Sinds de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal bestaat de huidige Europese Unie uit 28 landen en wordt er over verdere uitbreiding gesproken met Macedonië, Albanië, Servië, Montenegro en Turkije. Het VNL-duo stelt dat de Nederlandse bevolking over die verschillende uitbreidingsrondes nooit expliciet een stem heeft kunnen uitbrengen.

Steun?

Daarbij wijzen de twee er op dat de enige keer dat er tot nu toe een referendum is gehouden over een EU-gerelateerd onderwerp had dit betrekking op de Europese Grondwet. Op de christelijke partijen CDA, CU en SGP na, steunden alle fracties in het parlement het wetsvoorstel destijds om een referendum te houden over de Europese Grondwet.

53 procent van de Nederlanders is voor referendum

Een dergelijk referendum zou spannend kunnen worden. Maurice de Hond becijferde vorige maand dat 44 procent van de Nederlanders voor het lidmaatschap is, 43 procent is tegen. En 53 procent van de Nederlanders is voor een referendum zoals deze zomer in Groot-Brittannië wordt gehouden.

Maar Bontes en Van Klaveren zullen eerst hun voorstel heelhuids door de Tweede- en Eerste Kamer moeten loodsen voor het zover is.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.