TPOok!

 
Opinie

Tegen het associatieverdrag pleiten door Partij voor de Dieren is een ‘eigen dieren eerst’-mentaliteit

Verdrag met Oekraïne is juist goed voor dierenwelzijn

Het samenwerkingsverdrag beëindigt het dierenleed in Oekraïne niet. Maar het helpt wel om de Oekraïense landbouw zich te laten conformeren naar Europese normen en zo in kleine stapjes het leven van dieren in Oekraïne beter te maken. Volgens Marianne Thieme en Anja Hazenkamp (Joop op 12 februari) van de Partij voor de Dieren importeert Nederland dierenleed door het samenwerkingsverdrag te steunen. Dat is een hele vreemde stelling. Met het samenwerkingsverdrag exporteren we juist onze normen voor dierenwelzijn. De houding van Thieme is daarom een raar soort ‘eigen dieren eerst’-mentaliteit.

Legbatterijen en ganzenlever

Er is nu heel veel mis met dierenwelzijn in Oekraïne. Ze exporteren legbatterij-eieren, ook naar Nederland. Ganzenlever wordt gemaakt op dier-onterende wijze. Met steun van Nederlandse banken worden er enorme kippenslachterijen neergezet. Dat is allemaal waar. Maar het mooie van het samenwerkingsverdrag is juist dat Oekraïne zich zal moeten aanpassen aan de Europese normen voor dierenwelzijn. Dat is pure winst. Niet meer en niet minder.

Associatieverdrag is goed voor dierenwelzijn

Artikel 64 van het verdrag is heel duidelijk: Oekraïne moet de Europese regelgeving rondom veilig voedsel en dierenwelzijn overnemen. Dat komen ook allerlei controles op. Daarmee zal, op termijn, het dierenwelzijn verbeteren. Zoals ook Oekraïense dierenrechtenactivisten beweren.

Kleine stapjes beter dan niets

Als het aan mij ligt zouden de Europese normen nog veel strenger zijn. Als het aan mij ligt zou de Oekraïense landbouwsector sneller vergroenen en zouden Nederlandse bedrijven niet meer investeren in dieronvriendelijke megastallen. En zou het verdrag strakker en strenger zijn over dierenwelzijn, met duidelijke tijdspaden en deadlines. Maar dat is geen reden om nu tegen dit verdrag te zijn.

Ik kies niet voor een eigen dieren eerst-mentaliteit, maar ik wil nú iets doen tegen de slechte omstandigheden in Oekraïne. Kleine stapjes, maar liever kleine stapjes naar beter dierenwelzijn dan helemaal geen stappen.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.