Politiek

Lodewijk Asscher wilde Femke Halsema in kabinet

03-03-2016 22:24

Lodewijk Asscher heeft Femke Halsema in 2012 gevraagd minister te worden in het kabinet van VVD en PvdA. Ze kon kiezen tussen minister van Binnenlandse Zaken of minister van Ontwikkelingssamenwerking. De VVD blokkeerde echter haar mogelijke benoeming. Dat meldt de Volkskrant donderdag.

De voormalige GroenLinks-leider schrijft dat in haar boek Pluche dat vrijdag uitkomt. Zaterdag verschijnt hierover een interview met Halsema in Volkskrant Magazine.

Halsema had voorkeur voor Ontwikkelingssamenwerking…

Halsema voelt er niets voor om minister te worden maar zegt niet direct ‘nee’ tegen Asscher. Wel bedankt ze voor Binnenlandse Zaken. De nieuwe rol van Ontwikkelingssamenwerking spreekt haar ogenschijnlijk wel aan.

“Het biedt de mogelijkheid ontwikkelingssamenwerking te moderniseren, duurzame economische groei te introduceren in combinatie met eerlijkere handel”, schrijft ze. Asscher geeft haar 48 uur bedenktijd.

…maar de VVD blokkeert

Nog voor die termijn is verstreken, trekt Asscher het alweer aanbod in. “Er is een nieuw sms-bericht dat uren eerder, om half tien, is binnengekomen. Het is van Lodewijk Asscher: ‘Krijg zojuist bericht uit Den Haag dat de VVD je blokkeert, hoop dat het een opluchting voor je is, voor mij is het een teleurstelling.'”

Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom bevestigen de gang van zaken.

Halsema vertrok in december 2010 uit de Haagse politiek. Zij was tot najaar 1997 lid van de PvdA maar werd in 1998 voor GroenLinks lid van de Tweede Kamer.