Politiek Buitenland

Frankrijk dreigt vluchtelingen Calais naar UK te sturen als Brexit doorzet

03-03-2016 09:26

Als Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt, houdt Frankrijk vluchtelingen die het kanaal willen oversteken bij Calais niet meer tegen. Dat heeft de Franse minister Emmanuel Macron van Economische Zaken gezegd in een interview met de Britse krant Financial Times.

Frankrijk en Groot-Brittannië hebben de afspraak dat de Britten aan de Franse kant van het kanaal grenscontroles mogen uitvoeren om ongewenste migranten tegen te houden. Als het aankomt op een eventuele Brexit is Frankrijk niet van plan zich aan deze deal te houden. “De dag dat deze relatie ten einde komt, zullen er geen migranten meer zijn in Calais”, aldus Macron.

Frankrijk is afgelopen week begonnen met het ontruimen van een groot vluchtelingenkamp in Calais. In de ‘jungle’ verbleven vluchtelingen die asiel willen aanvragen in Groot-Brittannië.

De economieminister gaf tevens aan de “rode loper” uit te willen leggen voor bedrijven die Groot-Brittannië ontvluchten in het geval van een Brexit. Dat levert namelijk problemen op voor de handel tussen de Fransen en de Britten.

Anp