Politiek

Europees Parlement gaat eigen subsidie aan Geenpeil onderzoeken

03-03-2016 15:06

Een advertentie om handtekeningen te werven voor het referendum over het associatieakkoord tussen de Europese Une en Oekraïne is mogelijk ten onrechte met Europees geld gefinancierd. Het Europees Parlement stelt een onderzoek in, bevestigt een woordvoerder donderdag na berichtgeving van het Belgische onderzoeksplatform Apache.

Advertentie Telegraaf

In een paginagrote advertentie in de Telegraaf werd eind september opgeroepen een handtekening te zetten om het GeenPeil-referendum mogelijk te maken. Het benodigde aantal handtekeningen was daarna snel binnen. Europese regelgeving verbiedt dat subsidies worden gebruikt voor campagnes voor verkiezingen of referenda. De advertentie werd betaald door het Institute for Direct Democracy in Europe (IDDE), een door het Europees Parlement gesubsidieerde stichting die is gelieerd aan de Britse eurosceptische partij UKIP.

Het Nederlandse VNL-Kamerlid Louis Bontes, een oud-PVV-parlementariër, was tot september penningmeester van IDDE, maar zegt tegen Apache van niets te weten.

Nog veel vragen

De uitgaven van alle partijen worden elk jaar onderzocht door het parlement. Of de regels zijn overtreden moet nog blijken, benadrukt de zegsvrouw van het parlement. Eerst moet worden vastgesteld of IDDE de advertentie heeft betaald met de subsidie van het parlement of uit eigen middelen. Ook wordt bekeken of de advertentie onderdeel van een verkiezingscampagne is of valt onder het stimuleren van de democratie.

De resultaten van het onderzoek worden in juni of juli bekendgemaakt. Het referendum is op 6 april.

Lees ook

Apache via Follow the Money – ‘EU neemt financiering Nederlands referendum GeenPeil onder de loep’