Politiek

OM: Aanslag moskee Enschede is terrorisme

02-03-2016 17:48

De man die zaterdagavond een molotovcocktail naar een moskee in Enschede gooide, wordt verdacht van poging tot brandstichting met een terroristisch oogmerk. Dat meldde het Openbaar Ministerie woensdag. Volgens justitie wilde hij een deel van de bevolking angst aanjagen.

Dader nog twee weken vast

De 33-jarige man is woensdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die besliste dat hij twee weken langer vast blijft zitten. Het OM wil niets zeggen over de achtergrond en overtuigingen van de verdachte, en of hij eerder met justitie in aanraking is geweest. Het huis van de man is doorzocht. Daarbij zijn spullen in beslag genomen, maar het OM wil niet zeggen wat.

‘Meer mensen bij brandstichting betrokken’

Er waren waarschijnlijk meer mensen bij de brandstichting betrokken, denkt justitie. Volgens het OM is er ‘sprake van meerdere molotovcocktails’, zonder aantallen te noemen. Er is nog niemand anders opgepakt. Justitie wil ook niet zeggen hoe de verdachte contact had met die mogelijke andere betrokkenen.

De fles van de man, waarin een brandbare vloeistof zat, spatte uiteen tegen de gevel van de moskee aan de Tweede Emmastraat. Een moskeeganger kon de vlammen snel doven. De Enschedeƫr werd korte tijd later opgepakt in de omgeving. Op het moment van het incident waren er veel mensen in de moskee, onder wie kinderen.

Lees ook

TPO – Man gooit brandbom tegen moskee Enschede