Politiek

Thierry Baudet & Forum voor Democratie dreigen Ronald Plasterk voor rechter te slepen

25-02-2016 22:42

Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie dreigen minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) te dagvaarden vanwege onder meer een tekort aan stemhokjes voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne op 6 april. Baudet wil dat Plasterk vrijdag voor 16.00 uur reageert en maatregelen treft. Dat blijkt uit een brief van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan aan Plasterk in bezit van ThePostOnline.

Gemeenten klaagden vorig jaar bij Plasterk dat zij moeite hebben het referendum te financieren. Naast de gereserveerde 20 miljoen trok de minister toen tien miljoen euro extra uit. Uit onderzoek van de NOS bleek vorige week dat over de hele linie er zo’n 10 procent minder stembureaus open zijn in de 311 gemeenten; 6300 tegen 7000 bij de provinciale verkiezingen van vorig jaar.

Het Forum voor Democratie is één van de initiatiefnemers van het referendum. Baudet donderdagavond in een reactie aan ThePostOnline:

 

“Democratie, stemrecht: daar marchandeer je niet mee. Bijna een half miljoen Nederlanders hebben dit referendum afgedwongen, met elkaar. De Staat moet dit nu respecteren: Ongeacht leeftijd, handicap, beperking of woonplek moet de Nederlandse bevolking kunnen stemmen. Dat onderscheidt ons van bijvoorbeeld de Oekraïne. Als de politiek het hier laat afweten moet de rechter spreken.”

 

De brief aan Plasterk

plasterk1 plasterk2 plasterk3 p[lasterk5 plasterkkaartje