Politiek

VVD-fractie botst met Dekker (VVD): Suikerfeest mag op school geen vrije dag zijn

22-02-2016 18:05

Met update – Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) heeft er geen probleem mee wanneer schoolbesturen een vrije dag geven voor het islamitische Suikerfeest. Ze zullen deze dan dan wel voor een andere vrije dag moeten inruilen. Dat schrijft hij maandag na vragen van de PVV over een verzoek van een  Amsterdamse basisschool in januari dit jaar. Pikant: VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra sprak zich vrijdag in Trouw uit tégen het omruilen van christelijke feestdagen voor islamitische.

Update 21.35 – Fractie staat lijnrecht tegenover Dekker: ‘Geen vrije dag voor Suikerfeest’

VVD-Kamerlid Karin Straus zegt maandagavond tegen ThePostOnline dat van het inruilen van christelijke feestdagen voor islamitische geen sprake kan zijn:

 

“Het is van groot belang dat scholen de Nederlandse cultuur en waarden overbrengen. Feestdagen horen daar wat ons betreft bij. Scholen mogen gebruikmaken van de vrijheid om vrije dagen in te stellen, maar van het inruilen van christelijke feestdagen voor islamitische kan wat de VVD betreft geen sprake zijn. Zeker in deze tijd moeten we staan voor de tradities die Nederland tot Nederland maken. We willen daar snel met Dekker in gesprek.”

 

‘Geen islamitische vieringen op Nederlandse scholen’

In januari werd bekend dat Amsterdamse basisschoolbesturen open staan voor het invoeren van een algemene vrije dag voor het Suikerfeest. De PVV vindt dat islamitische vieringen niet thuishoren op Nederlandse scholen. Dekker denkt daar anders over:

 

“Een school bepaalt zelf of, en in welke gevallen, op school vieringen of herdenkingen plaatsvinden. In het genoemde bericht is sprake van een door leerlingen geuite wens om een bestaande vrije dag in te ruilen voor een vrije dag tijdens het Suikerfeest. Scholen kunnen maximaal zeven keer per schooljaar een vierdaagse schoolweek inroosteren (buiten de weken die al vierdaags zijn, omdat er een algemene feestdag in valt). De ouders in de medezeggenschapsraad moeten hiermee instemmen.”

 

De PVV denkt dat door het toestaan van een vrije dag voor het Suikerfeest ‘de leidende westerse cultuur en identiteit worden uitgewist door het toegeven aan de islam’. Dekker denkt daar anders over:

 

“In Nederland is iedereen vrij om de feestdagen te vieren en evenementen te organiseren die passen bij de eigen geloofsovertuiging of levensbeschouwing.”

 

Zijlstra is echter tegen

Pikant genoeg zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vrijdag in Trouw dat hij gekant is tegen het inwisselen van feestdagen.

 

“Wij doen in Nederland heel veel concessies aan de manier van leven, onze waarden. Amsterdamse schoolbesturen, die open staan voor het omruilen van Tweede Pinksterdag voor het Suikerfeest, in plaats van ferm te wijzen op de joods-christelijke geschiedenis van ons land.”

 

Waarvan akte.