Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV-kiezer steeds betere afspiegeling electoraat

21-02-2016 09:45

De peiling van vandaag lijkt sterk op die van vorige week. Alleen is de VVD 1 zetel gestegen (naar 21) en de PVV 1 zetel gedaald naar 40.

peiling-21-feb

Aanhang PVV is al sinds 2002 duidelijk

Nu de PVV 10 jaar bestaat wordt vandaag dieper op de electorale ontwikkelingen van deze partij ingegaan (pdf). Dan valt te zien dat de aanhang van deze partij al sinds 2002 in de peilingen duidelijk merkbaar is.

Van degenen namelijk die in 2002 LPF stemden, geeft nu ongeveer 70 procent aan PVV te stemmen. In november 2004, kort na de moord op Van Gogh, 3 maanden nadat Wilders de VVD verliet, stond zijn aanhang al op bijna 30 zetels! Iets hoger dan de LPF in 2002 haalde. (Terwijl als Fortuyn niet was vermoord de LPF een duidelijk hoger score gehaald zou hebben dan die 26).

Tijdens de opkomst van Rita’s Verdonk “Trots op Nederland” zakte de PVV duidelijk weg. Maar toen die partij vrijwel verdwenen was tijdens het begin van de crisis rond Griekenland steeg de PVV naar meer dan 30 zetels. Bij de verkiezingen van 2010 haalde de PVV 24 zetels. De laagste score in 7 jaar haalde de PVV tijdens de verkiezingen van 2012, onder invloed van de sterk aanzuigende werking van de VVD in de tweestrijd met de PvdA (15 zetels).

Zelfs voor de PVV werd opgericht

Onder invloed van de vluchtelingencrisis is de PVV nu al bijna een half jaar boven de 25 zetels en gestegen naar een niveau rond de 40 zetels.

Hoe zwaar de rol van de vluchtelingencrisis daarbij is blijkt uit de reactie op de stelling dat de grenzen van Nederland nu gesloten moeten worden voor vluchtelingen. De helft van de Nederlanders is het daar mee eens. Van de kiezers van de PVV is dat 93 procent en van de overige kiezers is dat 38 procent. Van de kiezers die in 2012 PvdA hebben gestemd en nu PVV is 92 procent het hiermee eens, terwijl degenen die nu (nog) PvdA stemmen het voor 16 procent hiermee eens is. Bij de andere partijen zien we ook de sterke invloed van de vluchtelingencrisis. Ik kan me niet herinneren dat een onderwerp zo een sterke rol speelt bij de electorale keuze.

Overall kan dus gesteld worden dat het PVV-electoraat al 14 jaar duidelijk aanwezig is. Zelfs voordat de PVV werd opgericht!

In het verslag van deze week wordt dieper ingezoomd op de demografische kenmerken van degenen die sinds 2012 als kiezer bij de PVV bijgekomen zijn (16 procent van het electoraat). En dan blijkt dat de PVV op de verschillende kenmerken veel meer een normale afspiegeling wordt van het Nederlandse electoraat. De gemiddelde leeftijd is bij de nieuwe kiezers jonger dan bij het electoraat uit 2012, het gemiddelde opleidingsniveau hoger en qua inkomen zijn de nieuwe kiezers een goede afspiegeling van het hele electoraat.

Brexit

48 procent van de Nederlandse kiezers hoopt dat de kiezers in het Verenigd Koninkrijk tegen de Brexit stemmen en 37 procent voor. Maar als gevraagd wordt wat men zou stemmen als er in Nederland gestemd zou worden over het al dan niet uittreden van de Europese Unie, dan liggen de verhoudingen vrijwel 50-50. Kiezers van PVV, SP en 50PLUS zijn in grote mate voor uittreden, de overige kiezers in grote mate tegen.