Politiek

SP wil opheldering van Rutte over Pieter Broertjes (PvdA) als ‘Steunzender’ van het kabinet

19-02-2016 12:50

Met updates – Waarom wil het kabinet de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) als ‘steunzender’ voor de ja-campagne inzake het referendum over het associatie-verdrag met Oekraïne? Dat wil SP-Kamerlid Ronald van Raak weten van minister-president Mark Rutte. Donderdag lekte de communicatie-strategie van het kabinet uit. In het document worden ‘steunzenders’ genoemd die kunnen bijdragen aan de ja-campagne. Onder hen: Pieter Broertjes.

‘Boven de partijen’

Van Raak wil nu in Kamervragen van Rutte weten wat Broertjes op die lijst doet. Want:

 

“Deelt u niet mijn opvatting dat de burgemeester vanwege zijn functie boven de partijen zou moeten staan en zich juist niet actief moet mengen in een politieke strijd?”

 

Toestemming gemeenteraad

Ook wil Van Raak weten of Broertjes zijn wethouders en de gemeenteraad gevraagd heeft wat zij vinden van deze functie van ‘steunzender’ voor de ‘ja’-campagne. Bovendien wil Van Raak een overzicht van alle burgemeesters die worden ingezet in de ja-campagne van het kabinet.

Update – 17.11 – Ook Haagse burgemeester Van Aartsen weet van niets

Wel hoopt hij dat Victoria Koblenko in Den Haag blijft wonen. Klik.

Update 15.27 – Broertjes ontkent – SP heeft nu nóg meer vragen

Naar nu blijkt heeft Broertjes donderdag op Twitter ontkent dat hij betrokken is bij de ja-campagne (Grappig: hij maakt van ‘steunzender’ ‘campagneleider’). Van Raak stelt aanvullende vragen. Want is het een gewoonte van de premier om mensen voor zijn politieke karretje te spannen, zonder ze daar om te vragen?

1. Wat is uw antwoord op de reactie van de burgemeester van Hilversum  – via twitter – dat hij ‘nooit is gepolst’ om steunzender (is dat hetzelfde als ‘campagneleider’?) te worden in uw campagne?

2. Is het uw gewoonte om mensen voor uw politieke karretje te spannen, zonder ze daar om te vragen?

3. Geldt dit ook voor de burgemeesters van Amsterdam en Den Haag en voor de andere genoemde burgemeesters en commissarissen van de Koning?

4. Wanneer hebt u de Nederlandse Spoorwegen ‘gepolst’ en wanneer heeft dit vervoerbedrijf toegezegd uw steunzender te willen zijn? Hoe heeft de NS voor dit besluit haar personeel geraadpleegd? En haar reizigers?

5. Hoe is dat gedaan met de medewerkers en klanten van ING, Rabobank, Aegon en alle andere financiële bedrijven die u uw steunzender noemt?

6. Hoe zijn de achterban van VNO-NCW geraadpleegd en de leden van de FNV, voordat deze organisaties zich in uw ‘ja’-campagne hebben gestort? Hoe zit dat met de Kamer van Koophandel?

7. Bent u bereid de correspondentie naar de Kamer te sturen die u hebt gehad met het IMF, de Wereldbank, de OVSE en de NAVO die hebben geleid tot hun toezegging om uw steunzender te worden?

8. Wanneer hebben D66, GL, CU en SGP besloten om uw ‘ja’-campagne te steunen?

9. Welke namen staan er nu, of komen  er nog te staan, onder ‘Aanvullen’?

10. Hoe gaan deze organisaties uw ‘ja’-campagne steunen, hoeveel gaat dat kosten en wie gaat dat betalen?

Wordt vervolgd!

Lees ook

TPO-column: Ronald van Raak – Kom in actie voor een eerlijk referendum