Haagse grabbelton

Kabinet waarschuwt zichzelf: wees geen Laurens Jan Brinkhorst

18-02-2016 14:08

Lollig. In de uitgelekte communicatiestrategie van het kabinet inzake het Geenpeil-referendum over het associatieverdrag met Oekraïne staat ook een handig overzichtje van do’s & dont’s. Een belangrijke don’t: ‘geen bangmakerij of grote woorden gebruiken’. Met als voorbeeld: ‘Het licht gaat uit’.

Dat voorbeeld is een verwijzing naar Laurens Jan Brinkhorst (D66) die op dinsdag 10 mei 2005 als minister van Economische Zaken in de Telegraaf liet optekenen over een nee bij het referendum over de Europese grondwet: “Op den duur gaat in Nederland dan het licht uit en dan zetten we ons land op slot.” Na een overweldigend nee van de Nederlandse bevolking werd Brinkhorst zo’n beetje het symbool van hoe je zo’n referendum niet moet aanpakken. Gek genoeg heeft het kabinet toch weer vertrouwen in Brinkhorst: Hij staat in het overzicht van ‘steunzenders‘ die het kabinet moeten ondersteunen bij het pleiten voor de ja-stem.

De do’s & dont’s

do dont

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.