Politiek Buitenland

De vluchtelingenmisdaad-statistieken in Duitsland, 2015

17-02-2016 17:17

De Duitse tabloid Bild heeft de hand weten te leggen op een geheim intern rapport van de federale Duitse politie waarin het aantal van misdaad verdachte vluchtelingen in Duitsland in het jaar 2015 staan gerapporteerd. De verdachten staan per land van afkomst uitgesplitst genoteerd waardoor een duidelijk beeld ontstaat of en hoeveel vluchtelingen misdaden plegen in Duitsland.

Stijging 79 procent

Ondanks het feit dat het aantal misdrijven en misdaden door vluchtelingen schrikbarend is toegenomen (208.344, maarliefst 92.000 meer dan in 2014) is het totale aandeel vluchtelingen in de misdaadstatistieken opvallend beperkt gebleven (een stijging van 79 procent meer misdaad door vluchtelingen tegen een stijging van 440 procent aan vluchtelingen).

Zeker gezien de enorme hoeveelheid vluchtelingen die in 2015 Duitsland binnenkwamen lijkt er geen sprake te zijn van een misdaadgolf dankzij de vluchtelingenstroom. De conclusie van de federale politie is dan ook dat “de meerderheid van de vluchtelingen in Duitsland geen misdaden hebben gepleegd.”

Diefstallen

Vooral diefstallen en vermogensdelicten voeren de misdaadstatistieken aan. Van de vluchtelingen die een misdrijf pleegden maakte 33 procent zich schuldig aan een vermogensdelict en 32 procent maakte zich schuldig aan diefstal. Ook zwartrijden blijkt een veel gepleegd misdrijf.

Zorgwekkend is de stijging van geweldsmisdrijven en vrijheidsberoving. In 2015 werden deze delicten door twee keer zo veel vluchtelingen gepleegd als in 2014.

Het aandeel van vluchtelingen aan verkrachting en zedenmisdrijven is minder dan 1 procent. Hierbij zijn de massale aanrandingen op oudejaarsavond in onder andere Keulen niet meegeteld.

Conclusie

De conclusie van het rapport is dat vooral Syriërs, Irakezen en Afghanen (die respectievelijk de grootste groepen vluchtelingen vormen) relatief gezien ondervertegenwoordigd zijn in de misdaadstatistieken. Met name mensen uit de Balkanlanden, Eritrea en Nigeria komen relatief gezien vaker voor in de statistieken.

Noord-Afrikaanse landen

Opvallend is dat ‘vluchtelingen’ uit Noord-Afrikaanse landen (Marokko, Tunesië, Algerije en Libië) niet worden genoemd. Dit komt doordat het rapport alleen heeft gekeken naar wat in Duitsland als ‘vluchteling’ wordt gezien: mensen die voor hun leven moeten vluchten vanwege oorlog of dictatuur. In Noord-Afrikaanse landen is dit niet het geval waardoor Noord-Afrikanen niet worden meegeteld als vluchteling, en dus niet voorkomen in deze statistieken.

Wel is al bekend dat in sommige deelstaten het aandeel Noord-Afrikaanse verdachten het hoogste is in de misdaadstatistieken. Eerder liet de federale Duitse politie al weten dit ook te verwachten voor de landelijke cijfers.