Politiek

Rutte houdt kosten renovatie Gouden Koets geheim

16-02-2016 13:26

Met update – De kosten van de restauratie van de Gouden Koets worden niet bekendgemaakt. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdag laten weten op vragen van D66-voorman Alexander Pechtold.

Koning mag zelf weten wat hij met zijn geld doet

De kosten van de opknapbeurt vallen binnen de begroting van de koning, aldus de premier. En de vorst heeft de vrijheid, met inachtneming van het openbaar belang, om zelf te bepalen hoe hij het geld inzet. Openbaarmaking van de kosten zou niet sporen met artikel 41 van de Grondwet, aldus Rutte.

Eerste renovatie sinds 1898

De restauratie gaat ‘meerdere jaren’ duren. Het rijtuig wordt uit elkaar gehaald en de komende jaren op verschillende plaatsen gerestaureerd. Onder meer worden de draagriemen vervangen, de houten wielen gekrompen en textiel vervangen.

Het is de eerste keer dat het een grote onderhoudsbeurt krijgt. Wilhelmina kreeg de Gouden Koets als geschenk van de Amsterdamse burgerij bij haar inhuldiging in 1898 aangeboden. De recent gerestaureerde Glazen Koets vervangt de Gouden Koets de komende jaren.

Update 15.50 – D66 hekelt geheimzinnigheid Rutte

D66 is not amused over de antwoorden van Rutte. In een reactie aan ThePostOnline laat een woordvoerder weten:

 

“D66 snapt niet waarom de premier de kosten geheim houdt. Waarom schiet hij steeds in die kramp van geheimzinnigheid bij de informatievoorziening aan de Kamer over het koningshuis? Juist door open en transparant te zijn over de kosten van het koningshuis hou je maatschappelijk draagvlak en voorkom je dat de koning onnod9ig kwetsbaar wordt.Rutte heeft eerder toegezegd transparanter te communiceren maar die belofte lijkt hij even vergeten.”

 

Pechtold stelt Rutte vervolgvragen in het verschiet.

 

Lees ook

TPO – Pechtold wil álles weten over kosten Gouden Koets