Politiek

PvdA-bobo’s: ‘Wij willen Diederik Samsom als leider, Diederik moet blijven’

13-02-2016 19:15

PvdA-prominenten hebben zaterdag op het partijcongres in Amersfoort hun steun uitgesproken voor fractievoorzitter en politiek leider Diederik Samsom. Onder anderen de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, vicepremier Lodewijk Asscher en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiƫn) schaarden zich achter de huidige partijleider.

“Diederik moet blijven”, vond Dijsselbloem. Asscher zei Samsom “zeer” te steunen. Hij benadrukte echter dat de partijvoorman officieel nog moet aangeven of hij lijsttrekker wil worden voor de volgende verkiezingen en “dat zal hij in het najaar doen”.

De PvdA-kopstukken namen daarmee afstand van PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Monasch, die zich kort voor het congres tegen Samsom als lijsttrekker had uitgesproken.

Monasch vindt Aboutaleb of diens Amsterdamse collega Eberhard van der Laan een betere keuze. De frontale aanval van de dissident op Samsom, die voor velen onverwacht kwam, overschaduwde de viering van het zeventigjarig bestaan van de partij. Daarbij doet de partij het ook slecht in de peilingen na ruim drie jaar coalitie met de VVD.

“Samson is een zeer intelligent man. Monasch is een bijzonder intelligente man. Iedereen mag zeggen wat hij wil zeggen”, sprak Aboutaleb. Hij wilde niet zeggen of hij zich kandidaat gaat stellen voor het lijsttrekkerschap. Hij stelde dat hij nog graag langer burgemeester van Rotterdam wil zijn.

De partijleider zelf ging niet in op de discussie die net voor het congres losbarstte over zijn ambitie lijsttrekker te worden bij de volgende verkiezingen. Hij somde wel de resultaten op die met de PvdA in de regering zouden zijn bereikt. “Want wie kan beweren dat we falen als de grootste recessie in zeventig jaar is omgebogen naar gestage groei”, aldus Samsom. Hij zei dat de koopkracht weer stijgt, vooral voor mensen met weinig geld.

Anp