Politiek

Diederik onder vuur – Het is begonnen: Monasch opent aanval op Samsom

13-02-2016 02:08

Diederik Samsom zou geen lijsttrekker van de PvdA moeten zijn bij de volgende verkiezingen. Dat vindt Jacques Monasch, prominent Tweede Kamerlid van de PvdA. In de Leeuwarder Courant zegt hij zaterdag: “Het land en de partij hebben een lijsttrekker nodig van statuur. Ahmed Aboutaleb. Of Eberhard van der Laan. Ze zouden allebei een geschenk zijn voor de partij.” De uitspraken verschijnen aan de vooravond van een congres van de zeventigjarige partij.

‘Nederland wilde deze coalitie niet’

De toekomst ziet er gezien de peilingen zeer beroerd uit voor de partij die nu nog regeert met de VVD. “Daar zijn we nooit meer overheen gekomen. Nederland wilde deze coalitie niet”, aldus Monasch. “De formatie was een soort kwartetten, door een veel te kleine club, het ging veel te snel, en met veel te weinig overleg met de beide fracties.” Het moet bij de komende verkiezingen totaal anders, vindt Monasch, maar hij maakt zich grote zorgen of dat wel zal gebeuren. “Ook als ik zie hoe de leiding nu weer bij elkaar kruipt. Dit gaat om macht.”

De PvdA is de PvdA niet meer, vindt Monasch. “De meesten zouden het lidmaatschap zo kunnen inruilen voor GroenLinks. Wij zijn een partij geworden voor de hoogopgeleide politiek correcte medemens. Iedereen weet dat het anders moet, maar in de praktijk komt er weinig van terecht.”

‘Een heel felle open lijsttrekkerstrijd’

Het wordt komend verkiezingsjaar kiezen: “Blijven zitten waar je zit, met de onuitgesproken huidige koers. Of een heel felle open lijsttrekkerstrijd.”

Van der Laan, burgemeester van Amsterdam, en Aboutaleb, de al even gewaardeerde burgemeester van Rotterdam, zouden ‘veel van de opgelopen achterstand kunnen goedmaken’. “Ze komen niet uit Den Haag. Dat is een pre.'”

De ‘lijsttrekker van statuur’ is er volgens Monasch in ieder geval niet ‘niet één van de Haagse Vier. Dit los je niet op met Haags gedoe.’ Met de Haagse Vier bedoelt hij behalve Samsom voorzitter Hans Spekman en de ministers Lodewijk Asscher en Jeroen Dijsselbloem.

“Aboutaleb durft te benoemen wat je wel en niet kunt tolereren in de samenleving. Hij durft duidelijke grenzen te stellen. Daar heeft dit land behoefte aan. En de partij evenzeer”, aldus Monasch.

Partijleider verwelkomt lijsttrekkersverkiezing

Samsom vervolgens tegen het ANP:

 

“Ieder PvdA-lid, ook fractieleden, kan zich gewoon uitspreken over de volgende lijsttrekker. Het is een beetje vroeg, want de verkiezing van de lijsttrekker is pas in oktober. Maar als fervent voorstander van een echte lijsttrekkersverkiezing verwelkom ik de gedachte dat er mogelijk meer kandidaten zijn.”

 

Enfin, Het Is Begonnen.

Lees ook

Jacques Monasch op TPO – De sociaaldemocratie zal progressief én conservatief moeten durven zijn

ANP