Politiek

Stichtende EU-leden: we moeten sneller en meer EU doordrukken

10-02-2016 11:29

De zes stichtende leden van de Europese Unie willen snellere Europese integratie. Dat meldt het Belgische dagblad De Morgen. In Rome spraken de ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Italië over hun toekomstvisie voor Europa.

Zonder gêne: ‘Ever closer union’

In een gemeenschappelijke verklaring zeggen zij: “Wij zijn bezorgd over de staat van het Europese project”. De ministers zeggen dat ze het gebrek aan enthousiasme voor de EU erkennen en hebben daarom als oplossing ‘meer Europese integratie’. Want meer integratie is altijd een oplossing en altijd “het beste antwoord,” zo zeggen zij. Om dit erdoor te drukken, haalden ze het oude plan van stal van een Europa op twee snelheden waarbij een voorhoede van lidstaten sneller integreert dan de rest (die natuurlijk ook gewoon doorgaat met integratie). Want jazeker, de term ‘ever closer union’ werd weer gebruikt als de bezwering van een priester.

‘Populisme verhindert aanpak terreur’

Wedden dat Nederland zich aanmeldt voor de kopgroep? Want ook Nederland piept en kraakt onder een anti-Europees populisme. “We moeten dus vooruit en snel!” Gelukkig maar, want als we de minister mogen geloven is meer Europese integratie de enige manier om bijvoorbeeld terrorisme effectief aan te pakken.