Politiek

Premier Turkije: ‘Grote stappen gezet richting toetreding EU’

10-02-2016 15:40

Minister-president Mark Rutte ontving de Turkse minister-president Ahmet Davutoglu vandaag voor een werklunch op het Catshuis. Zij spraken onder andere over de betrekkingen tussen Nederland en Turkije, de onrust in de regio en de aanpak van de vluchtelingenproblematiek. De echte klapper zal wat betreft veel Nederlanders allicht de uitspraak van de Turkse premier zijn, dat er “grote stappen” gezet zijn richting toetreding tot de EU.

Mist rondom toetreding Turkije

Het is een heikel punt: vorige maand ontstond er een mist over de onderhandelingen tussen Turkije en de EU. In december 2015 zei premier Rutte tegen de Tweede Kamer dat de Europese Commissie in ‘het voorjaar’ van 2016 de ‘voorbereidende documenten’ zal ‘voorbereiden’. Juncker had het er echter over dat die documenten tegen die tijd al af zouden moeten zijn.

Vluchtelingen-problematiek

De beide premiers bespraken de stroom vluchtelingen die richting Turkije beweegt. De burgeroorlog in het Turkse buurland Syrië veroorzaakt een grote stroom vluchtelingen, waarvan een groot deel via Turkije naar Europa wil. Turkije en de EU kwamen een plan overeen om de stroom vluchtelingen in te dammen en de opvang in de regio te verbeteren. Maar de toestroom houdt niet op. De Turken willen nu zelfs steun van de NAVO.

Volgens Rutte valt Turkije weinig te verwijten. De Turken doen verschrikkelijk veel, zei de premier onlangs nog. Turkije ving al ruim 2,2 miljoen vluchtelingen uit Syrië op. Rutte vindt het terecht dat de Turken daarvoor erkenning willen.

De EU wil met 3 miljard euro de situatie in Turkse opvangkampen verbeteren. Als dat lukt, is Europa bereid om met de Turken afspraken te maken over de overname van vluchtelingen.

(TPO/ANP)