Politiek

Oppositie: ‘PvdA laat zich voor pgb karretje van VVD spannen’

09-02-2016 22:51

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben een oplossing gevonden voor hun meningsverschil over het persoonsgebonden budget (pgb) in de zorgverzekeringswet. Met het pgb kunnen mensen met een beperking zelf hun zorg regelen. In het compromis geven ze nu aan dat mensen hun pgb moeten krijgen, maar wordt dat niet extra in de wet opgenomen.

Dinsdag werd duidelijk dat de coalitiepartijen, goed voor een kleine meerderheid in de Tweede Kamer, nu geen extra eisen in de wet willen opnemen waar zorgverzekeraars zich aan moeten houden bij het toekennen van een pgb.

Extra eisen pgb

Eerder gaf de PvdA aan dat zorgverzekeraars nog te vaak een verzoek voor een pgb afwijzen. Net als alle oppositiepartijen wilde de PvdA daarom extra waarborgen opnemen in de zorgverzekeringswet. Door die eisen niet nu in de wet, maar op een andere wijze vast te leggen, komt de partij de VVD tegemoet.

De VVD wilde eigenlijk geen extra regels. Volgens de liberalen hebben de zorgverzekeraars een zorgplicht en moeten zij al voor een goede uitvoering van het pgb zorgen. “Ik heb gezegd dat linksom of rechtsom goed moet worden geregeld dat mensen hun pgb krijgen. Dat mag in de wet, maar het mag ook later”, lichtte PvdA’er Otwin van Dijk dinsdag toe.

VVD-karretje

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zei eerder al dat hij de extra waarborgen ook niet in de wet wil vastleggen. Volgens hem kan dat ook later als uit onderzoeken blijkt wat er niet goed gaat.

De oppositie reageerde dinsdag teleurgesteld. “We hadden het nu goed kunnen regelen. Het is jammer dat de PvdA zich voor het karretje van de VVD heeft laten spannen”, klonk het.

(ANP)