Reportage

Is Pegida racistisch? Van linkse activisten mogen we niet zelf conclusies trekken

07-02-2016 09:01

Rond de Amsterdamse Stopera is iedereen zaterdagmiddag  boos en geïrriteerd. Er zijn drie groepen demonstranten: om één uur is er een demonstratie tegen Pegida bij de Dokwerker. Deze is georganiseerd door allerlei linkse partijen en maatschappelijke organisaties. Twee uur later demonstreert Pegida. Op dat moment zijn er ook heel wat tegendemonstranten op de been. Deze tegendemonstranten zijn echter niet dezelfde mensen die eerder bij de Dokwerker stonden.

Max van den Berg (niet de PvdA-coryfee) houdt bij de Dokwerker een verhaal over concentratiekampen en de februaristaking. Dit alles is volgens hem weer zeer actueel door Pegida. Bij Pegida draait het immers om haat zaaien en racisme. Het Westen is zelf verantwoordelijk voor het conflict in Syrië en dus zijn er nu meer vluchtelingen dan ooit. Zij zijn getraumatiseerd en moeten geholpen worden, meldt Van den Berg. Hij komt met een hele waslijst. Wat niet helpt, weet Van den Berg, is Syrië bombarderen. De paar duizend aanwezigen zijn het er van harte mee eens.

Niemand is illegaal!

De sprekers bij de rest van de demonstratie zijn eigenlijk overbodig omdat ze Van den Bergs verhaal alleen maar dunnetjes overdoen. Anousha Nzume komt vertellen dat ze met werkelijk iedereen solidair is: met moslims, met joden, met LHBT’s en nog veel meer. Haar kinderen denken dat asielzoekers in Nederland worden “weggepest” terwijl pesten toch niet mag? En zo gaat het nog wel even door. De lijn is: racisme is slecht, vluchtelingen zijn welkom en niemand is illegaal.

Dat laatste blijkt pas goed als een vluchteling het woord neemt om haar rechten te bepleiten. Eigenlijk is ze geen vluchteling want ze is uitgeprocedeerd. Ze heeft geen rechten, schreeuwt ze, en iedereen joelt haar na. Nu zijn demonstraties geen plaats voor constructieve oplossingen, maar hier bij de Dokwerker is de kloof tussen (1) het maatschappelijk draagvlak om uitgeprocedeerden in Nederland te laten blijven en (2) het gejoel van de menigte, wel heel erg groot. Het klinkt allemaal mooi, maar deze mevrouw blijft uitgeprocedeerd.

Vrijheid van meningsuiting: ach…

Echt veel heeft men hier niet op met vrije meningsuiting. De Amsterdamse PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman wordt met haar pleidooi voor solidariteit uitgejouwd omdat de PvdA meeregeert in Den Haag. Ze praat stoïcijns door. Meer enthousiasme is er bij de Amsterdamse GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink die Pegida “geen bezorgde burgers” noemt maar “politieke hooligans geleid door nazi’s”. Pegida wil volgens hem “de straten besmeuren met haat”.

Om drie uur is het tijd voor de echte Pegida-demonstratie, maar die blijkt verplaatst. De omgeving van de Stopera is zo bezaaid met politie dat het moeilijk is de demonstratie überhaupt te vinden. Tegen de tijd dat uw verslaggever er eindelijk is, staan er vooral linkse tegendemonstranten te schreeuwen en wordt Pegida al afgeschermd door de politie. Een speech van de voorman van Pegida gaat niet door en dus komen we er vanmiddag niet achter wat er waar is van de woorden van de lokale GroenLinks-leider.

Andere actievoerders

Bij de demonstratie bij de Dokwerker hadden demonstranten weinig op met de vrijheid van meningsuiting en nu Pegida op tientallen meters afstand staat is dat alleen maar erger. Toch is het in één oogopslag duidelijk dat verreweg de meeste mensen die demonstreerden bij de Dokwerker naar huis zijn gegaan en dat ze hier door anderen zijn vervangen. De tegendemonstranten bij Pegida zijn vaker man, zijn veel jonger en zijn donkerder gekleed dan de demonstranten bij de Dokwerker. Waar de demonstranten bij de Dokwerker een vredelievende indruk maakten, doen de tegendemonstranten bij Pegida dat geenszins.

Het was interessant geweest te zien of alle verwijten over Pegida kloppen, maar er is geen speech en er staat zoveel politie dat niet eens te zien is welke spandoeken er zijn. Als Pegida echt uit racisten bestaat, is het slimmer ze hun verhaal te laten doen. Dan komen burgers gemakkelijk tot de conclusie dat de club niet deugt. Nu resteert het idee dat linkse activisten Pegida beletten hun mening te verkondigen.

Zo kun je mensen de mond snoeren, maar niemand van het linkse alternatief overtuigen. Daarvoor is de leus “niemand is illegaal” veel te zwak. De consequenties van dat standpunt laten zich raden.