Politiek

NOS, RTL Nieuws en Volkskrant naar de rechter voor onderste MH17-steen

04-02-2016 15:29

De NOS, RTL Nieuws en de Volkskrant hebben de handen ineen geslagen en slepen het kabinet voor de rechter. Dinsdag 9 februari dient bij de rechtbank in Utrecht een rechtszaak, de nieuwsorganisaties willen dat minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) meer documenten over de afwikkeling van de MH17-ramp openbaar maakt. De rechtszaak is een volgende stap in Wob-procedures die de redacties in het najaar van 2014 afzonderlijk van elkaar zijn begonnen, maar nu samen doorzetten via een gecoördineerde beroepsprocedure.

In de loop van vorig jaar werd duidelijk dat het ministerie van Veiligheid en Justitie weigerde veel documenten openbaar te maken. Van documenten die wel werden vrijgegeven, waren hele stukken onleesbaar gemaakt. Ook een bezwaarprocedure bracht daarin geen verandering.

Door gezamenlijk op te trekken, benadrukken de drie nieuwsorganisaties hoe belangrijk ze deze kwestie vinden voor de journalistiek. Het principe van openbaarmaking van documenten rondom de MH17-ramp ‘weegt in dit geval zwaarder dan de gebruikelijke onderlinge concurrentie’.