Politiek

MH17-radarbeelden – Kamer wil actie, kabinet maant tot behoedzaam opereren

04-02-2016 23:43

“De nasleep van de aanslag op de MH17 wordt gekenmerkt door geheimzinnigheid. Documenten worden zwartgelakt of tot staatsgeheim verklaard. Ook bij de radargegevens lijkt de bereidheid afwezig om de onderste steen boven te krijgen”, vatte Louis Bontes (VNL) donderdagavond het vólgende hoofdstuk in de MH17-tragedie samen. De man die de onderste steen boven wil halen – premier Mark Rutte – was donderdagavond echter niet in de Nationale Vergaderzaal aanwezig. Hij had Europese verplichtingen. Inzet van het debat: de radargegevens rondom het moment van de crash van MH17.

Behoedzaam opereren

De Amerikanen zeggen te beschikken over radar- en satellietbeelden, Oekraïne kan naar eigen zeggen niets bijdragen want hun radarsystemen waren ziek, zwak en misselijk en de Russen hebben hun deel van de gegevens gewist. De oppositie maakt zich zorgen: heeft het Openbaar Ministerie wel voldoende informatie om de daders strafrechtelijk aan te pakken? En moet het kabinet zich internationaal niet hard maken om alle radargegevens boven water te krijgen?

Het kabinet wil vooral dat het OM in alle rust haar werk kan doen, minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) wil dat proces dan ook niet frustreren door bijvoorbeeld internationaal aan te dringen op het openbaar maken van radargegevens.

Van der Steur heeft zaken niet op orde

Volgens minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) is het OM volledig content. Sterker: het OM heeft het kabinet laten weten geen extra informatie nodig te hebben. Staat dat op papier? Nee. Hoe weet het kabinet dat dan? Dat is mondeling gegaan, volgens Van der Steur. Wanneer hoorde hij dat? Dat weet de minister niet meer. Erg geruststellend klonk het allemaal niet.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt onderstreepte vervolgens het belang van een paper trail; het zou mooi zijn als het kabinet toch wat op papier heeft mocht het over een paar jaar komen tot een parlementaire enquête.

Lees ook

Dossier MH17