Politiek

MH17 – Oekraïne meldde uitgeschakelde radarsystemen niet aan Eurocontrol

02-02-2016 15:09

Oekraïne heeft ten tijde van de ramp met de MH17 niet aan Eurocontrol gemeld dat drie radarsystemen in het land waren uitgeschakeld. Dat heeft Eurocontrol-directeur Joe Sultana dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. Landen zijn verplicht dergelijke informatie door te geven aan de European Organisation for the Safety of Air Navigation.

Ook schrijft Sultana dat Srilankan Airlines, Scandinavian Airlines System, Thomson Airways LTD, British Airways, Kharkiv Airlines, Pegasus en Finnair OYJ in ieder geval sinds juni 2014 niet meer over oost-Oekraïne vlogen. Eerder was al bekend dat ook Quantas niet meer over Oekraïne vloog.

Sultana beloofde vrijdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer deze week met extra informatie te komen. Tijdens die bijeenkomst zei radardeskundige Piet van Genderen van de TU Delft dat het ‘vreemd’ was dat drie radarsystemen in Oekraïne voor onderhoud waren uitgeschakeld tijdens de ramp met vlucht MH17. Van Genderen liet weten dat het onwaarschijnlijk is dat sprake was van gepland onderhoud tegelijkertijd aan de drie ‘primaire’ radarsystemen. Een verklaring kan zijn dat er een gebrek was aan reserveonderdelen om ze werkend te houden.