Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Meerderheid voor herinvoering grenscontroles tussen Schengenlanden

31-01-2016 09:45

Deze week zien we geen verschuiving in politieke voorkeur. De PVV blijft daarmee met 42 zetels veruit de grootste in de peiling.

peiling-31-1

De vluchtelingencrisis

De vluchtelingencrisis blijft het onderwerp dat electoraal de grootste invloed heeft. 47 procent van de Nederlanders denkt dat er dit jaar meer dan 100.000 vluchtelingen komen. Van de huidige PVV-kiezers is dat 75 procent en van de huidige D66, PvdA en GroenLinks -kiezers is dat ongeveer 20 procent.

vluchtelingen

17 procent van de kiezers wil dat er geen maximum gesteld wordt aan het aantal vluchtelingen dat dit jaar in Nederland mag worden toegelaten, 22 procent wil dat er geen enkele vluchteling wordt toegelaten. Onder de huidige PVV-kiezers zijn die twee percentages 0 procent en 55 procent en bij GroenLinks kiezers is dat vrijwel andersom (52 procent en 2 procent).

VVD-kiezers uit 2012, die nu geen VVD meer stemmen zijn duidelijk strenger t.a.v. het aantal vluchtelingen dan de VVD-kiezers uit 2012, die nog steeds VVD stemmen. Bij de eerste groep zegt 32 procent dat er geen vluchtelingen Nederland meer in mogen, bij de tweede groep is dat 13 procent. Bij de PvdA- zien we een vergelijkbare trend, maar die zijn wel overall ruimhartiger tegenover het toelaten van vluchtelingen.

Minderheid denkt dat ‘plan Samsom’ uitvoerbaar is

Over het plan-Samsom t.a.v. de vluchtelingen die van Turkije naar Griekenland varen is men verdeeld. Huidige kiezers van PvdA en VVD zijn in meerderheid voor. Die van PVV en SP in meerderheid tegen. Wel is het zo dat maar 22 procent denkt dat het plan uitvoerbaar is. Onder de huidige PvdA-kiezers is dat 57 procent.

Huidige kiezers van de PVV vinden voor 95 procent dat grenscontroles terug moeten

63 procent vindt dat de grenscontroles binnen de Schengenlanden weer moet worden ingevoerd. De huidige kiezers van de PVV vinden dat voor 95 procent en de kiezers van GroenLinks voor 17 procent. Bij de huidige kiezers van de VVD en de PvdA zien we ook een fors verschil: 57 procent van de VVD-kiezers is voor die sluiting en 21 procent van de PvdA kiezers.

56 procent van de Nederlanders staat achter het besluit van de regering om ook in Syrië te bombarderen. Kiezers van de VVD zijn het sterkst voor (80 procent). Die van SP en GroenLinks het minst (rond de 30 procent). Huidige PvdA-kiezers zijn ook in meerderheid voor.

schengen

Pensioenontwikkelingen, een probleem voor de PvdA

De ontwikkelingen rondom het pensioen baart drie kwart van de Nederlanders zorgen. Onder huidige kiezers van D66 het minst (49 procent) en 50PLUS het meest (95 procent).

Ten aanzien van de uitslagen van vandaag vallen een aantal punten op:

  • De huidige GroenLinks kiezers staan het positiefst tegenover de toelating van vluchtelingen. Hoewel GroenLinks met Jesse Klaver een duidelijke troef heeft bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen zou de vluchtelingencrisis voor GroenLinks wel eens electorale problemen kunnen opleveren.
  • Er lijkt een grote kans te zijn dat over een jaar pensioenen moeten worden verlaagd. Maar dat is dan kort voor de volgende verkiezingen (als die niet eerder worden gehouden). Het zou kunnen dat dit onderwerp bij de oudere kiezers een belangrijke rol gaat spelen bij die verkiezingen. Dat zou een partij als 50PLUS weer wind in de rug kunnen opleveren en geen goed nieuws betekenen voor een partij als de PvdA.