Politiek

SP inventariseert: minimaal 122 minder stembureaus voor Geenpeil-referendum

29-01-2016 18:05

SP-Kamerlid Ronald van Raak trekt – wederom – aan de bel bij minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Uit een inventarisatie van de SP blijkt vrijdag dat er minimaal 122 stembureaus minder zullen zijn op woensdag 6 april: de dag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Het gaat om Venlo (van 50 naar 19 stembureaus), Son en Breugel (van 10 naar 3), Neunen (van 14 naar 5), Westland (van 55 naar 39), Alkmaar (van 63 naar 42), Beuningen (van 15 naar 10), Geldrop-Mierlo (van 20 naar 8), Zutphen (van 25 naar 18), Doetinchem (van 33 naar 28), Purmerend (van 38 naar 33) en Terneuzen (van 29 naar 25).

Financiële problemen

Van Raak wil zo snel mogelijk van Plasterk een overzicht van alle gemeenten waar minder stembureaus worden geopend vanwege financiële problemen. “Ik wil dat het kabinet deze gemeenten alsnog financieel tegemoet komt”, zegt Van Raak vrijdagavond tegen ThePostOnline.

Plasterk kwam begin dit jaar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) al tegemoet na zorgen over de uitvoering van het referendum. De VNG luidde in oktober vorig jaar de noodklok. Volgens de vereniging is het organiseren van referenda bijna net zo duur als de Tweede Kamerverkiezingen. De kosten hiervoor waren in 2012 42,2 miljoen euro. Plasterk besloot vervolgen shet toegezegde budget van 20 miljoen euro met tien miljoen te verhogen. En dat lijkt nu dus nog steeds niet genoeg te zijn, volgens Van Raak.

Maar: goed nieuws voor Dongeradeel en Dantumadiel

Toch is er ook nog wat goed nieuws te melden over de voorbereidingen van het referendum: het voornemen om stembureau’s in Dongeradeel en Dantumadiel te sluiten is van tafel. “Leuk nieuws”, zegt Van Raak. “Maar niet genoeg.”

Geenpeil uitte donderdag ook al zorgen over over gemeenten met minder stembureaus.

Lees ook

Dossier Geenpeil