Politiek

Het jihad-debat: CDA wil met steun van VVD en SGP terugkeerders preventief in de cel

27-01-2016 19:45

Het CDA wil dat teruggekeerde jihadisten worden ‘ingesloten’. Dat zei CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg woensdagavond tijdens het Kamerdebat over terugkerende Syriëgangers en de mogelijkheid dat organisaties als ISIS de ‘vluchtelingenketen’ inflitreren. De VVD voelde wel voor dat voorstel, evenals de SGP. Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) wees de motie echter af: hij is bezig met onderzoek om te kijken of hij terugkerende jihadisten beter ‘onder controle’ kan houden. Van Toorenburg hield haar motie vervolgens aan maar de toon is gezet: de VVD is bereid in weerwil van coalitiegenoot PvdA het CDA te volgen in ene hardere aanpak van terugkerende jihadisten. De rest van het debat leest u hieronder terug.

Diezelfde VVD herhaalde een eerder voorstel om verblijf in ISIS-gebied sowieso strafbaar te stellen. Dat voorstel sneuvelde in november in de Tweede Kamer. Justitie-minister Ard van der Steur (VVD) zag tijdens dat debat al geen mogelijkheden omdat uit eerder onderzoek van zijn ministerie blijkt dat het juridisch niet haalbaar is. De enige mogelijkheden om terugkeerders aan te pakken – tenzij deze aantoonbaar van een terroristische organisatie uitmaken – zijn volgens hem nu een gebiedsverbod, meldplicht en uitreisverbod.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt voelt weinig voor het CDA-voorstel. Volgens hem moet voorlopige hechtenis voldoende zijn voor terugkeerders.  “Ik wil geen Guantanamo Bay in Nederland. Geen administratieve detentie.”

VNL-Kamerlid Louis Bontes brak een lans voor Jitse Akse. De Friese scherpschutter werd eerder deze maand opgepakt omdat hij tegen ISIS hefet gevochten en van plan was om terug te keren naar het strijdgebied.

Update 20.59 – CDA vindt steun bij VVD en SGP voor vastzetten alle terugkeerders

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg meldt via Twitter het volgende:

 

Update 20.26 – Administratieve detentie kan niet, wel onderzoek naar andere mogelijkheden

Van der Steur zegt dat administratieve detentie van terugkeerders zoals het CDA voorstelt niet mogelijk is, mede met het oog op het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens. Wel laat de bewindsman andere mogelijkheden onderzoeken om alle terugkeerders op een bepaalde manier te kunnen ‘controleren’.

Update 20.16 – Van der Steur: Tweede generatie terugkeerder is het gevaarlijkst

Volgens minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) is de tweede generatie terugkeerder het gevaarlijkst. Dat gaat om jihadisten die langere tijd in Syrië hebben gevochten. Ze hebben meer kennis van wapens en zijn verder geradicaliseerd.

In totaal zijn er 230 jihadisten uitgereisd naar Syrië. Van hen vechten er nog 150 jihadisten in Syrië, 42 zijn omgekomen en 40 teruggekomen.

Dit bericht wordt aangevuld