Politiek

Oekraïne wil erkenning Internationaal Strafhof drie jaar uitstellen

25-01-2016 17:35

Met update – De Oekraïense president Petro Poroshenko wil de ratificatie van een akkoord – het statuut van Rome– waarin Kiev het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag erkent met drie jaar uitstellen. Naar nu blijkt heeft hij daar in november 2015 een wetsvoorstel voor ingediend. Opmerkelijk; in september zei Oekraïne het Strafhof wel te zullen erkennen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International Oekraïne is vorige week een actie begonnen om Poroshenko te bewegen het statuut over het ICC alsnog te laten ratificeren en stuurde een open brief aan Poroshenko. Pikant, de ratificatie is onderdeel van het associatieverdrag met Oekraïne, het land houdt zich dus niet aan de gemaakte afspraak.

Afspraak in het associatieverdrag

In het associatieverdrag valt te lezen in artikel 8:

 

“De partijen werken samen aan de bevordering van vrede en internationale gerechtigheid door het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof van 1998 en de bijhorende instrumenten te ratificeren en ten uitvoer te leggen. “

 

Erkenning ICC pas na drie jaar

In het wetsvoorstel van de Oekraïense president valt echter te lezen dat de erkenning van het ICC pas drie jaar na het tekenen van de wet zal plaatsvinden.

artikel 124 toevoeging artikel 124

Amnesty International slaat alarm

Amnesty International in Oekraïne ontdekte in de periode 2014-2015 mensenrechtenschendingen aan ‘beide zijden van het conflict’. Sommige daarvan ‘zouden aangemerkt kunnen worden als oorlogsmisdaden’. Amnesty schrijft in de brief bang te zijn dat de voorgestelde wetgeving bedoeld is om vervolging van Oekraïense oorlogsmisdaden te voorkomen en de organisatie noemt dat ‘onacceptabel met het oog op de Oekraïense internationale verplichtingen.’

Update 18.36 – SP: Dit uitstel is het omgekeerde van een bewijs van goed gedrag

SP-Kamerlid Harry van Bommel zegt tegen ThePostOnline maandagavond:

 

“De rechtsmacht van het Internationaal Strafhof heeft dus geen terugwerkende kracht. Daar komt bij dat de misdaden van de komende drie jaar niet via het ICC kunnen worden bestraft.  Dit uitstel door Oekraïne is het omgekeerde van een bewijs van goed gedrag.”

 

Lees ook

Open brief Amnesty International aan Poroshenko (Google-vertaling)