Politiek

Frans Timmermans: 60 procent asielzoekers is niet op de vlucht voor oorlog

25-01-2016 18:20

Meer dan de helft van de vluchtelingen die naar Europa komen, is niet op de vlucht voor een oorlog. Die mensen verlaten hun thuisland vanwege economische redenen en zouden snel moeten worden teruggestuurd. Dat zegt Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) maandag in een interview met de NOS.

Volgens Timmermans gaat het om 60 procent van alle vluchtelingen die naar Europa komen. Hij baseert zich op de laatste cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. Het gaat volgens Timmermans vooral om mensen uit landen als Marokko en Tunesiƫ, die via Turkije naar Europa willen reizen.

“Om het draagvlak voor vluchtelingenopvang in stand te houden, moet je die mensen zo snel mogelijk uitzetten”, zegt Timmermans.

Volgens de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk moet de vluchtelingencrisis in Europa over twee maanden opgelost zijn. Lukt dat niet, dan vreest hij dat het vrije verkeer van personen en goederen binnen Europa moet worden beĆ«indigd. Timmermans sluit zich daarbij aan, zegt hij tegen de NOS. “Als er geen haast gemaakt wordt, moeten we teruggrijpen naar de invoering van interne grenscontroles.” Dat zou volgens de Eurocommissaris enorme economische gevolgen kunnen hebben. “Dat kan uren, en soms dagen, vertraging opleveren aan de Europese binnengrenzen. Dat levert veel schade op voor de transportsector.”

Lees ook

NOS –Timmermans: meer dan helft asielzoekers is economische vluchteling